San Lie: Wanneer valt het kwartje eindelijk in Den Haag?

San Lie: Wanneer valt het kwartje eindelijk in Den Haag?

Climate Change ESG
San Lie-ASN Bank-980x600.jpg

Door San Lie, Head of Portfolio Management bij ASN Impact Investors

Tot een aantal maanden geleden leek klimaatverandering voor veel Nederlanders een beetje ver-van-ons-bed-show. Smeltende poolkappen? Het zal wel. Overstroming in Bangladesh? Zielig voor die mensen. Extreme hitte in Australië? Jeetje.

Vervelende berichten, maar allemaal ver weg, met als gevolg dat het de meeste mensen hier niet echt lijkt te raken. Ook in politiek Den Haag leek de klimaatproblematiek niet al te hoog op de agenda te staan.

Zeker, er is een Klimaatakkoord, maar we ‘moesten ook een beetje leuk leven blijven hebben’ en de BBQ kunnen blijven aansteken. Maar recent waren er een aantal lichtpuntjes, zo leek het. Ik was er bijna van overtuigd dat het kwartje was gevallen in politiek Den Haag, na de na de recente – verwoestende – overstromingen in Duitsland, België en Limburg, en het onlangs gepubliceerde IPCC-rapport.

Hier is echt iets aan de hand

Om met de overstromingen te beginnen: wat was het schrikken midden juli in Meerssen, Venlo, Valkenburg en nog wat meer plaatsen in het rustieke Limburg. Dijken die doorbraken, straten en kelders die blank stonden en bewoners en hotelgasten die (met shovel) geëvacueerd moesten worden.

Dit alles als gevolg van een extreme regenval die maar niet leek te stoppen. In België en Duitsland was de situatie nog vele malen erger.

Veel politici die de rampplekken met eigen ogen kwamen aanschouwen, legden – gelukkig – al snel de link met klimaatverandering. Onze eigen (demissionaire) minister-president gaf – op de vraag of de gebeurtenissen in het licht van het klimaatprobleem moe(s)ten worden gezien – aan ‘[d]at zal ongetwijfeld zo zijn. Hier is echt iets aan de hand’.

Nog somberder

Deze link tussen de klimaatopwarming en het extreme weer lijkt vorige week te zijn bevestigd. Een internationale groep wetenschappers concludeert dat de extreme regenval waarschijnlijk komt door de opwarming van de aarde.

Zij gaven daarbij aan dat de kans op dit soort buien toeneemt als gevolg van de opwarming: ‘de kans dat dit soort regen in dit deel van Europa voorkomt is nu 1,2 tot 9 keer groter dan toen de aarde ruim 1°C kouder was. Ook de intensiteit van de regenval is toegenomen met 3% tot 19%’, aldus de onderzoekers.

In de tussentijd publiceerde ook het IPCC zijn langverwachte rapport. De uitkomsten daarvan bleken nog somberder dan verwacht. Na in Limburg al gezegd te hebben dat er een mogelijke link was tussen de overstromingen en het klimaat, sloeg Rutte ook na de publicatie van het IPCC-rapport een andere toon aan dan we tot dan toe van hem gewend waren: de uitkomsten van het rapport waren ‘zeer zorgelijk’ en ‘van wezenlijk belang’. Hij gaf daarbij ook aan dat het ‘extra belangrijk’ is dat Nederland en andere landen de afgegeven klimaatdoelstellingen gaan halen.

Handschoen oppakken

Even was er een sprankje hoop. Ik begon bijna te geloven dat het volgens het kabinet menens is om serieus werk te maken van de acute en urgente uitdagingen waar we voor staan.

Totdat ik afgelopen vrijdag hoorde dat het kabinet toch weer naar gas wil boren in de Waddenzee (bij Ternaard). Dit ondanks het feit dat de Tweede Kamer hier in maart nog een stokje voor stak en we inmiddels weten dat er geen moment meer te verliezen is. Het sprankje hoop is bij mij – voor nu in ieder geval – even uitgedoofd.

Extra meer reden om als financiële sector de handschoen op te pakken en onze verantwoordelijkheid te nemen. Hiervoor hoeven we gelukkig niet op Den Haag te wachten. We hebben als sector in 2019 het Klimaatcommitment getekend, waarbij we ons gecommitteerd hebben aan een aantal concrete doelen. Laten wij er in ieder geval zorgen dat we ons aan onze afspraken houden en deze doelen gaan realiseren.

Het is te hopen dat in de tussentijd in Den Haag het kwartje ook valt…

San Lie is Head of Portfolio Management bij ASN Impact Investors. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.