MFS: Geen brood in klimaatplan van ECB

MFS: Geen brood in klimaatplan van ECB

Climate Change ECB
Duurzaam (4) klimaat.jpg

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat de strijd aan tegen klimaatverandering. Bill Adams, beleggingsstrateeg bij de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS, is echter van mening dat het inzetten van monetair beleid niet de juiste weg is. De markt moet het voortouw nemen.

“Financiële instellingen zoals vermogensbeheerders zetten volop in op ESG: uitsluitingen van vervuilende bedrijven en beleggen in groene obligaties wint aan terrein. Wij zijn van mening dat de strijd tegen klimaatverandering het best door de financiële wereld kan worden gedragen via marktmechanismen en niet via monetair beleid van centrale banken.”

Actief beleggingsbeheer en kapitaalallocatie hebben de macht om invloed uit te oefenen op topbestuurders in het bedrijfsleven en op obligatie-emittenten. Dit brengt echter ook risico's met zich mee. Ontwikkelingen op ESG-gebied zijn belangrijk, maar beleggers moeten wel op hun hoede blijven voor producten die onterecht overgoten zijn met een groen marketingsausje.

Onlangs is een nieuwe speler op de ESG-markt verschenen: de ECB. Het actieplan van de centrale bank laat weinig aan de verbeelding over. Adams juicht toe dat de ECB de risico's van klimaatverandering erkent en haar invloed tracht aan te wenden om druk uit te oefenen en verandering teweeg te brengen. “Dat gezegd hebbende, is het terecht dat beleggers dit initiatief met argusogen volgen. Zijn nieuwe modellen, theoretische analyses en experimentele indicatoren geschikte middelen om monetair beleid te voeren? Is klimaatverandering reden genoeg om het monetair beleid aan te passen?”, vraagt Adam zich af.

“Dit is dezelfde ECB die bezig is een nieuwe strategie te formuleren over zogeheten symmetrische inflatiedoelstellingen, dezelfde ECB die voor meerdere landen gegevens invoert over de prijzen van koopwoningen – in veel landen ontbreken de feitelijke gegevens voor de input – en dezelfde ECB die haar noodbeleid van negatieve rentetarieven voor de "korte termijn" almaar handhaaft. Er wordt door de ECB veel geëxperimenteerd, wat zou kunnen resulteren in sociaal beleid onder het mom van monetair beleid met als resultaat nog meer invloed van de ECB op de markt”, stelt Adams.

Engagement voor klimaatverandering

Adams wil hiermee de strijd tegen klimaatverandering absoluut niet ondergraven. “Onwetendheid en inactiviteit zijn onaanvaardbaar; de risico's zijn reëel en moeten zoveel mogelijk worden beperkt – door empirisch onderzoek en op wetenschap gebaseerd optreden en, nog belangrijker, via het besluitvormingsproces van kapitaalallocatie. Toegang tot kapitaal en kapitaalallocatiebeslissingen op lange termijn kunnen bedrijven en overheidsinstellingen die schuldpapier uitgeven, ertoe aanzetten positieve resultaten te boeken op het vlak van klimaatverandering. Op langere termijn creëert dit kansen voor beleggers en de klimaatrisico’s worden beperkt. Dit zou allemaal een gigantische onderneming zijn voor de ECB, en niet een die wij aanbevelen”, aldus Adams.

Dit is eerder een kans voor actieve vermogensbeheerders om te schitteren, stelt Adams. “Naar onze mening is het voeren van een dialoog met bedrijven in portefeuille beter dan het aanhouden van een uitsluitingslijst. Als het de bedoeling is om het gedrag van ondernemingen te veranderen, dan moeten we ons richten op de emitterende entiteiten en niet alles wat niet-ESG-proof is klakkeloos verkopen aan een markt die op zoek is naar koopjes en de problemen gewoon negeert.”