ABN AMRO: Bitcoin ongeschikt als betaalmiddel – en als belegging speculatief

ABN AMRO: Bitcoin ongeschikt als betaalmiddel – en als belegging speculatief

Bitcoin
Bitcoin crypto (05)
  • Duidelijke ‘use case’ voorwaarde voor succes Bitcoin
  • Bitcoin op meerdere vlakken inefficiënt als betaalmiddel
  • Bitcoin moeilijk te waarderen en niet interessant voor ESG-beleggers

Bitcoin als betaalmiddel, als belegging of geen van beide?

Bitcoin roept veel emotie op, maar of deze cryptomunt definitief aan zal slaan is nog onduidelijk. Het simpele concept van de onderliggende technologie (blockchain) helpt in elk geval en bovendien worden aan Bitcoin de voordelen van het netwerk-effect toegedicht. Een duidelijke ‘use case’ (functie of nut) en het toevoegen van waarde vormen echter belangrijke voorwaarden voor succes. Voorvechters van Bitcoin menen dat de digitale munt veel potentie heeft als betaalmiddel of belegging. ABN AMRO heeft daarom de voor- en nadelen van Bitcoin op dit vlak geïnventariseerd.

Bitcoin als betaalmiddel in het nadeel door inefficiëntie en beperkt aantal coins

ABN AMRO concludeert dat de meeste argumenten tegen Bitcoin spreken als betaalmiddel. Bitcoin is op meerdere vlakken niet efficiënt en het begrensde aantal ervan vormt een grote beperking.

“Over het algemeen is iets succesvol als iedereen het massaal toepast”, zegt Ralph Wessels, Hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO. “Dit gebeurt vanzelf als zaken efficiënter worden of toegevoegde waarde hebben voor de gebruiker. Beide factoren lijken voor Bitcoin niet op te gaan, waardoor het draagvlak voor Bitcoin kan afzwakken. Dit gaat weer ten koste van het netwerkeffect en maakt het moeilijker voor Bitcoin om uit te groeien tot wereldwijd betaalmiddel. Daar komt nog bij dat digitale betalingsalternatieven zich lijken aan te dienen.”

Professionaliseringslag gaande, maar Bitcoin blijft speculatieve belegging

ABN AMRO stelt vast dat beleggen in cryptocurrencies zoals Bitcoin gangbaarder wordt nu meer financiële dienstverleners die mogelijkheid aanbieden. Ook stelt de bank dat Bitcoin schaarser is dan goud en daarmee de functie van goud als anti-fiatgeld gedeeltelijk zou kunnen overnemen. Maar overige vergelijkingen met goud – zoals de waardevastheid – gaan mank, aldus ABN AMRO. Bovendien heeft de digitale munt volgens de bank geen intrinsieke of economische waarde.

In een eerder onderzoek kwam de bank tot de conclusie dat er geen éénsluidend antwoord valt te geven op vraag of cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, van toegevoegde waarde zijn in een beleggingsportefeuille. Ook voldoet Bitcoin op meerdere punten niet aan duurzame beleggingscriteria (ESG). Al met al blijft ABN AMRO Bitcoin vooralsnog beschouwen als speculatieve belegging.