Ebury: Dollar zakt terug nadat Powell een eind maakt aan speculaties over renteverhogingen

Ebury: Dollar zakt terug nadat Powell een eind maakt aan speculaties over renteverhogingen

Currency
valuta 4.jpg
Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer bij Ebury
 
Afnemende ongerustheid over de verspreiding van de deltavariant van het coronavirus en een over het algemeen ‘dovish’ boodschap van de Federal Reserve zorgden er vorige week voor dat de koersen van risicovolle valuta’s stegen en de dollar een groot deel van zijn recente koersstijging moest inleveren.
De bijeenkomst van de FOMC leverde een nogal gemengde boodschap op, hoewel beleggers zich vastklampten aan de woorden van voorzitter aan de woorden van voorzitter Powell, die benadrukte dat de recente piek in de Amerikaanse inflatie waarschijnlijk tijdelijk is en dat renteverhogingen ‘nog lang niet aan de orde zijn’. En hoewel Powell zich nauwelijks zorgen leek te maken over de verspreiding van de deltavariant, denken wij dat de toegenomen ongerustheid over de pandemie voor de centrale banken op zijn een minst reden voor voorzichtigheid is.
 
De Bank of England vergadert komende donderdag. Ook daarvan verwachten we weinig nieuws. Waarschijnlijk zullen de plannen voor het normaliseren van het beleid pas na de vergadering van augustus worden toegelicht.
 
Mits de BoE geen verrassingen oplevert, zullen de Amerikaanse banencijfers die komende vrijdag gepresenteerd worden deze week de spannendste gebeurtenis op de valutamarkten zijn. Ondertussen zullen we de herziene PMI-cijfers voor de eurozone (maandag en woensdag) en de vergadering van de Reserve Bank of Australia op dinsdag echter goed in de gaten houden. Van de laatste wordt verwacht dat ze de recente beslissing om de effecteninkopen te verminderen, 180 graden zullen omkeren.
 
Belangrijke valuta in detail
 
EUR
 
Een relatief bemoedigende set macro-economische cijfers hielp de euro om vorige week kortstondig boven het niveau van 1,19 ten opzichte van de dollar uit te komen. Het bbp over het tweede kwartaal zorgde voor een positieve verrassing doordat de groei ten opzichte van het vorige kwartaal 2% bedroeg in plaats van de verwachte 1,5%. Ook het werkloosheidspercentage daalde sterker dan verwacht, en de Duitse inflatie steeg flink.
 
Tot dusverre bleef de inflatoire druk in de eurozone achter bij veel van die van de G10-collega’s, maar het zal interessant zijn om te zien hoe de tot nu toe ‘dovish’ ECB reageert als deze prijsstijgingen zowel wijdverbreid als aanhoudend blijken te zijn.
 
De herziene PMI-cijfers voor deze week zullen waarschijnlijk maar weinig deining teweegbrengen, dus het kan zijn dat gebeurtenissen elders, zoals de Amerikaanse banencijfers van vrijdag, voor een reactie van de euro zorgen.
 
GBP
 
De afgelopen twee weken verliepen nogal chaotisch voor het Britse pond. De koers daalde scherp na ‘Freedom Day’ in het VK omdat beleggers bang waren dat de snelle loslating van vrijwel alle lockdownmaatregelen tot een piek in het aantal besmettingen zou leiden en daarmee op niet al te lange termijn tot een hernieuwde invoering van de restricties.
 
In werkelijkheid gebeurde precies het tegenovergestelde: het aantal nieuwe besmettingen daalde met ongeveer de helft ten opzichte van de piek van 17 juli. Het is nog te vroeg om te juichen, maar het is een bemoedigend teken en heeft het Britse pond sterk terug laten klimmen tot rond de hoogste waarde in vijf weken ten opzichte van de dollar.
 
Zoals we al zeiden, verwachten we deze week niet te veel vuurwerk van de Bank of England. De leden van het monetaire beleidscomité lijken nog steeds verdeeld over de aard van de recente inflatiepiek, en met de zorgen rond de deltavariant op de achtergrond zullen we waarschijnlijk tot de vergadering van augustus op beleidsmededelingen van enige betekenis moeten wachten.
 
USD
 
De vergadering van de FOMC van vorige week liet de dollar scherp dalen ten opzichte van de meeste andere valuta, waardoor de dollar vanochtend opnieuw rond het laagste punt van de maand werd verhandeld. Powell leek zich niet veel zorgen te maken over de recente opkomst van de deltavariant. Hij merkte op dat de economische gevolgen na elke nieuwe golf van het coronavirus minder leken, en dat we er redelijkerwijs van uit kunnen gaan dat dit deze keer niet anders is. Ook bagatelliseerde hij de impact van de stijgende Amerikaanse inflatie.
 
Doordat hij blijft volhouden dat de recente piek in de inflatie van voorbijgaande aard is, is het volgens ons onwaarschijnlijk dat tijdens de Jackson Hole-conferentie in augustus de afbouw van het inkoopprogramma zal worden aangekondigd. Daarop zullen we wellicht tot de volgende bijeenkomst van de FOMC in september moeten wachten.

Ondertussen zullen de banencijfers van vrijdag van cruciaal belang zijn voor de dollar. De verwachtingen van de markt lijken relatief hooggespannen te zijn, dus risico’s voor de USD kunnen negatief uitpakken.