LGIM: Europese bedrijfsobligaties aantrekkelijk bij aanhoudend hogere inflatie

LGIM: Europese bedrijfsobligaties aantrekkelijk bij aanhoudend hogere inflatie

Fixed Income
Euro staatsobligaties geld monetair beleid.png

Kredietwaardige Europese bedrijfsobligaties vormen de minst volatiele beleggingscategorie bij een aanhoudend hogere inflatie. In een omgeving waarin er bovendien geen goedkope categorieën zijn en cash net als de meeste Europese staatsobligaties een negatief rendement oplevert, bieden Europese bedrijfsobligaties veerkrachtige rendementen, betoogt Marc Rovers, Head of Euro Credit bij vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM).

Het renterisico bij bedrijfsobligaties uitgegeven in euro is bovendien beperkt door de iets langere duration van vijf jaar en de positieve carry ten opzichte van Duitse obligaties. In combinatie met het positieve rendement en de roll-down levert dit een buffer op voordat het absolute rendement substantieel negatief wordt.

Rovers waagt zich niet aan een voorspelling of de hogere inflatie tijdelijk of structureler van aard is. “Het is lastig om harde voorspellingen te doen over hoe en wanneer de inflatie zal pieken.” Bovendien, vult Rovers aan, bevindt het monetaire en fiscale beleid zich op onbekend terrein. “Op dit moment onderdrukt deze muur van geld elke volatiliteit. Alleen de tijd zal leren in hoeverre de huidige interventies van de centrale bank economische fundamentals verhullen.”

LGIM heeft ervoor gekozen inflatierisico’s op dit moment niet te hedgen. “Deze zijn vaak duur en gaan doorgaans ten koste van het rendement als ze op langere termijn worden toegepast.” In plaats daarvan kiest LGIM voor sectoren en emittenten die minder negatief worden beïnvloed of zelfs profiteren van hogere inflatie. “Voorbeelden zijn de banken die profiteren van hogere rentes, maar ook retailers zijn doorgaans goed gepositioneerd in een dergelijk scenario”, stelt de LGIM-specialist. “Ook nuts- en telecombedrijven zijn voorbeelden van meer defensieve sectoren waar bedrijven doorgaans een deel van de inflatie aan hun klanten kunnen doorberekenen.”

Aan de andere kant kunnen vastgoedbedrijven met schulden op de balans en minder zekere inkomstenstromen meer negatief worden beïnvloed. “Om deze reden zijn we zeer selectief in onze allocatie naar vastgoed, ondanks de vaak interessante rendementen”, besluit Rovers.