DWS: Is het einde van het belastingparadijs nabij?

DWS: Is het einde van het belastingparadijs nabij?

Financial markets Politics
geld en klok - monetair beleid.jpg

Een beetje concurrentie kan nooit kwaad, toch? Op fiscaal gebied zorgt keuzevrijheid er bijvoorbeeld voor dat men de beste afweging kan maken tussen belastingen en diensten. Het bevordert de efficiëntie en kan de totale overheidsuitgaven in toom houden.

Geen wonder dat Zwitserland, waar de kantons elkaar al eeuwenlang beconcurreren op het gebied van belastingen, van oudsher hét belastingparadijs is. Maar hoelang gaat dat nog duren, nu de G7 de internationale belastingregels aan wil passen? Dat vraagt vermogensbeheerder DWS zich af in deze Grafiek van de Week.

Het onmiddelijke effect op de bedrijfswinsten zal waarschijnlijk klein zijn, verwacht DWS, onder andere omdat alleen de grootste en meest winstgevende bedrijven ter wereld onder de nieuwe regeling vallen. Maar wie uitzoomt, ziet dat er wel degelijk een significant besluit is genomen. Een wereldwijde vennootschapsbelasting van 15%, waarbij ten minste een deel van de winst wordt belast in de landen waar multinationals hun geld binnenhalen, zou echt een ommekeer kunnen betekenen.

Zoals de Grafiek van de Week laat zien, stegen de Amerikaanse bedrijfswinsten sinds de jaren ’80 (na aftrek van de belasting) in vergelijking met de lonen van de werknemers. Al bijna even lang discussieren economen over de vraag of dit structureel danwel cyclisch is. Dergelijke discussies zullen binnenkort wellicht weer oplaaien omdat krappe arbeidsmarkten de winstmarges onder druk kunnen zetten.

Het belastingdebat is volgens de vermogensbeheerder het nieuwste teken dat de politieke slinger een kant op slaat die al heel lang wordt voorspeld. Volgens critici is het probleem namelijk niet óf er belastingconcurrentie moet komen, maar hóe die wordt ingezet. Digitalisering heeft het makkelijker gemaakt om immateriële zaken (zoals octrooien, logo’s of algoritmes) te ‘lokaliseren’ in belastingparadijzen, terwijl de meeste werknemers, machines of onderzoeksafdelingen zich in een ander gebied bevinden met hogere belastingtarieven.

Idealiter zouden de nieuwe regels van de G7 zulke belastingontwijking een stuk lastiger maken, aldus DWS, terwijl er toch ruimte blijft voor kleine landen om buitenlandse investeringen binnen te halen met een gunstig (concurrerend) belastingklimaat. Overheden zullen het hoe dan ook makkelijker krijgen om mobiel kapitaal en rijke individuen zwaarder te belasten dan in de afgelopen jaren.

1506 DWS