MFS: Terugdraaien ECB-maatregelen onverstandig

MFS: Terugdraaien ECB-maatregelen onverstandig

ECB
Eurozone.jpg

Het ziet er niet naar uit dat de ECB donderdag nieuwe beleidsmaatregelen aankondigt. En dat is opvallend, zeggen sommigen, omdat de groei- en inflatieverwachtingen voor dit jaar wel flink verbeteren. Toch is het een verstandige beslissing van de ECB om nog niks te wijzigen, zegt Annalisa Piazza, analist bij vermogensbeheerder MFS.

"We verwachten dat de groei- en inflatierisico’s snel wat meer in balans raken. Maar op de middellange termijn zal de inflatie hoogstwaarschijnlijk ver onder de doelstellingen blijven hangen en kan de bbp-kloof maar heel langzaam worden gedicht. We zijn nu op een langzame, maar gestage koers. Het terugdraaien van het beleid en strengere financieringsvoorwaarden zouden alles overhoopgooien."

De markt lijkt enige 'dovishness' van de ECB al te hebben ingeprijsd. "Wij verwachten echter dat de ECB nog even wacht tot beleggers weer een bulk nieuwe EU-obligaties hebben opgekocht, de balans voor de zomer is opgemaakt wat betreft de pandemie, en ingeschat kan worden hoe lang de huidige inflatiepiek duurt, voor er nieuwe besluiten worden genomen. Tot het zover is kan de markt zich alleen maar afvragen hoe de wereld eruit ziet zonder PEPP."