Inflatie: Commentaren van verschillende asset managers

Inflatie: Commentaren van verschillende asset managers

Inflation
Rente (02) euro geld monetair beleid.jpg

Het onderwerp inflatie staat overal hoog op de agenda. Hieronder vindt u een aantal commentaren/quotes van verschillende asset managers met betrekking tot dit onderwerp.

--

PGIM Fixed Income: inflatiedruk zal afnemen

“Wij verwachten dat de inflatiedruk zal afnemen naarmate het jaar vordert. In 2022 zal de inflatie weer zijn teruggekeerd tot iets onder de 2%, vergelijkbaar met het niveau in de jaren vóór de pandemie. Dat stelt Nathan Sheets, hoofdeconoom van PGIM Fixed Income.

De vraag naar goederen - ook naar goederen die het afgelopen jaar al erg in trek waren – blijft voorlopig solide, maar de stijging van de prijzen zal wel afzwakken. Ook de arbeidsmarkt zal naar verwachting ongekend snel herstellen.

Verder vooruitkijkend, verwachten we dat verschillende structurele factoren, zoals een vergrijzende bevolking, hoge schuldniveaus in grote delen van de wereld en de onstuitbare opmars van technologie en innovatie, de inflatie de komende jaren zullen beïnvloeden. Zo is er bijvoorbeeld een sterk verband tussen een zwakkere groei van de werkende bevolking en afnemende inflatie.”

--

Pimco houdt rekening met hoger inflatiescenario

De kortetermijnvooruitzichten voor de inflatie blijven wijzen op een tijdelijke piek.

Toch neemt volgens beleggingsstrategen van Pimco de kans toe dat de inflatie de komende tien jaar hoger zal zijn dan in het voorgaande decennium.

Het kan daarom verstandig zijn om een zekere mate van inflatiebescherming in beleggingsportefeuilles in te bouwen, stellen portefeuillemanagers Steve Rodosky, die zich onder andere richt op langlopende strategieën, en Lorenzo Pagani, meer gefocust op Europese staatsobligaties, in een blog op de Pimco-website. 

De stijging van de Amerikaanse inflatie in april overtrof ook de prognoses van Pimco, ‘met een maand-op-maand stijging van bijna 1% in de doorgaans tamme Core-categorie’. ‘Of de stijging van de consumentenprijsindex in de tweede jaarhelft weer terugkeert richting de trend, valt te bezien’, aldus de portefeuillemanagers.

--

AXA IM: De Fed zal deze zomer onder grote druk komen te staan

De Amerikaanse inflatie is in april verder opgelopen. ‘De Fed zal deze zomer onder grote druk komen te staan, aangezien de stijging van het prijspeil waarschijnlijk zal aanhouden’, voorziet Gilles Moëc, hoofdeconoom van AXA Group.

‘De kapitaalmarktrente zal in deze omgeving moeten stijgen’, vervolgt Moëc in zijn wekelijks commentaar voor AXA Investment Managers. Toch blijft hij dit als een tijdelijk fenomeen zien en spreekt hij van een ‘prijshobbel’, ofwel slechts een afzienbare periode van verhoogde inflatie. 

--

LGIM: Amerikaanse inflatie in een versnelling

Volgens Head of Economics Tim Drayson van vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM) blijkt uit data dat de Amerikaanse inflatie in een versnelling is terechtgekomen. Drayson stelt in zijn meest recente blog dat dit drie oorzaken heeft.

Ten eerste was er het basiseffect waarin prijzen sterk daalden tijdens de eerste lockdown, waardoor de inflatie ten opzichte van een jaar geleden stijgt. Ten tweede normaliseren sommige prijzen die het afgelopen jaar laag zijn gebleven tijdens de lockdown. Prijzen van vliegtickets en hotelprijzen zijn hiervan voorbeelden. Tenslotte zijn grondstofprijzen gestegen en er is een aantal verstoringen in de toeleveringsketen geweest, waaronder in de scheepvaart en halfgeleiders.

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) heeft beleggers al gewaarschuwd om een tijdelijke overschrijding van haar inflatiedoelstelling van 2% te verwachten. “We verwachten dat de prijsdruk later dit jaar zal afnemen, maar elk uitstel kan van relatief korte duur zijn”, aldus Drayson.

--

Invesco: ondanks opleving is hoge inflatie van voorbijgaande aard

Ondanks de schok die de Amerikaanse CPI-gegevens voor april teweegbrachten is global head of asset allocation research Paul Jackson van Invesco er voorlopig van overtuigd dat een opleving van de inflatie van voorbijgaande aard zal zijn.

“De snelle monetaire groei doet ons echter vrezen voor een meer permanente (en schadelijke) stijging van de inflatie. Toekomstige tekenen die daarop wijzen, zijn volgens ons: stijging in aantal bankleningen, een toename van het aantal CPI-categorieën waar sterke prijsstijgingen te zien zijn, ruimere winstmarges en stijgende lonen en arbeidskosten per eenheid product.

Mocht de kerninflatie in de VS stijgen, dan geeft Invesco de voorkeur aan grondstoffen, inflation linked bonds, activa van opkomende markten en waarde-aandelen boven groeiaandelen.