BLI: Verenigde Staten worden weer locomotief van wereldeconomie

BLI: Verenigde Staten worden weer locomotief van wereldeconomie

United States
Amerikaanse vlag.jpg

De Verenigde Staten spelen opnieuw hun rol als locomotief van de wereldwijde economische groei. Zo is het Amerikaanse bbp in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen met 6,4% op jaarbasis in vergelijking met de laatste drie maanden van 2020, dankzij de verregaande fiscale steun en de aantrekkende vaccinatiecampagne. Dat schrijven Guy Wagner, chief investment officer van BLI - Banque de Luxembourg Investments, en zijn team in hun maandelijkse analyse ‘Highlights’.

“In de Verenigde Staten zijn zowel de consumentenbestedingen als de bedrijfsinvesteringen de laatste tijd teruggelopen”, zegt Guy Wagner, chief investment officer en bestuurder-directeur van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments. “Enkel de nettohandel woog op de groei, doordat de toename van de import als gevolg van de versnellende binnenlandse vraag niet gepaard ging met een verbetering van de export. Integendeel, die liep zelfs wat terug.”

Verwachte heropening Europese economieën moet relance komende maanden nieuw leven inblazen

In de eurozone is het bbp in het eerste kwartaal met 0,6% gedaald tegenover het laatste kwartaal van vorig jaar, als gevolg van de sterk verminderde begrotingssteun en de tragere vaccinatiecampagne. De verwachte heropening van de Europese economieën in de komende maanden zal het herstel dat in de tweede helft van 2020 werd ingezet, vermoedelijk echter een duwtje in de rug geven.

Consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen zouden opnieuw moeten versnellen in China

In China werden de tekenen van een afnemend economisch herstel in februari en maart bevestigd toen de groeicijfers voor het eerste kwartaal werden bekendgemaakt. “Vanaf het tweede kwartaal zouden de consumentenbestedingen en de bedrijfsinvesteringen weer moeten aantrekken, ook al zijn de monetaire en begrotingssteun in China veel minder genereus dan in de Verenigde Staten”, verduidelijkt de Luxemburgse econoom. In Japan verhindert de huidige verstoring van de internationale toeleveringsketens dat de exportsector ten volle kan profiteren van de mini-opleving van de vraag in de mondiale verwerkende industrie.

Monetair beleid Amerikaanse centrale bank blijft ongewijzigd

In Amerika heeft de Federal Reserve haar monetaire beleid tijdens haar vergadering van april zoals verwacht ongewijzigd gelaten. Voorzitter Jerome Powell herhaalde nogmaals dat de huidige stijging van de inflatie naar zijn mening tijdelijk is en dat elke allusie op een eventuele vertraging van de effectenaankopen van de Fed voorbarig is, ook al lijkt de economie aan te trekken. Enkel een stijging van de inflatieverwachtingen voor de lange termijn tot boven het streefcijfer van 2% zou de monetaire overheid tot een minder expansief beleid kunnen bewegen. De Europese Centrale Bank heeft tijdens de vergadering van de raad van bestuur zoals verwacht beslist om het arsenaal dat ze inzet om de crisis te bestrijden, voorlopig ongewijzigd te laten. De aanzienlijke versnelling van de inkoop van staats- en bedrijfsobligaties waartoe in maart werd beslist, wordt dus voortgezet.

Amerikaanse overheidsrente stabiliseert, opleving aandelenmarkten gaat door

Na hun stijging sinds augustus 2020 zijn de rentevoeten op Amerikaanse staatsobligaties in april gestabiliseerd. In de eurozone bleef de langetermijnrente ongeveer onveranderd. De spreads tussen de kern- en de perifere landen waren in maart gekrompen, maar zijn nu weer wat breder geworden. Na de forse stijging van de beurzen in het eerste kwartaal hebben de aandelenmarkten hun opmars in april voortgezet. “Dankzij de sterke economische groei in de Verenigde Staten, de aantrekkende vaccinatiecampagnes en de uitstekende bedrijfsresultaten blijft het klimaat goed voor aandelen, ook al staan sommige koersen heel hoog.” Zo zijn de meeste grote indexen er in de loop van de maand op vooruitgegaan. Enkel de Topix-index in Japan moest terrein prijsgeven. “De onderlinge verschillen tussen sectoren waren in april minder uitgesproken. De technologiesector kwam weer in de gunst bij beleggers dankzij de verbluffende resultaten van de meeste grote namen in de sector. Olieaandelen maakten daarentegen pas op de plaats na hun forse stijging in het eerste kwartaal”, besluit Guy Wagner.