Insight Investment: Duurzame obligatiebelegger heeft lager risico en meer invloed

Insight Investment: Duurzame obligatiebelegger heeft lager risico en meer invloed

Fixed Income
Vermogensgroei.jpg

Insight Investment stelt dat hoewel het belang van duurzaamheidsfactoren voor vastrentende beleggingen algemeen wordt erkend, verdere integratie in het beleggingsbeleid nodig is. Obligatiebeleggers kunnen zo hun risico’s beter managen en hun invloed op de bedrijfsvoering vergroten. 

Deze conclusie trekt de wereldwijde vermogensbeheerder en onderdeel van BNY Mellon Investment Management in zijn jaarlijkse rapport over duurzaam beleggen. Hierin nemen circa 50 Insight-analisten 1.700 zakelijke uitgevende instellingen en overheden uit 123 landen onder de loep op 33 voorname duurzaamheidscriteria.

Chief executive officer Abdallah Nauphal van Insight wijst erop dat duurzame beleggers niet om de obligatiemarkt heen kunnen, mede omdat de jaarlijkse uitgifte van obligaties die van aandelen met een factor 40 overtreft. Daarbij vormen obligaties een redelijk stabiel onderdeel van de portefeuille van lange-termijn beleggers, zoals verzekeraars en pensioenfondsen.

De focus van beleggers ligt vooral op het beheersen van het risico op wanbetaling. Duurzaamheidsfactoren aangaande milieu, sociale kwesties en goed bestuur (ESG) hebben volgens Insight een significante invloed op de kredietwaardigheid en zouden daarom een integraal onderdeel moeten zijn van de analyse. ‘Wij geloven dat dit cruciaal is om de zekerheid van het resultaat voor beleggers te maximaliseren’, aldus Nauphal.

Daarbij kunnen obligatiehouders grote invloed uitoefenen op het beleid van bedrijven en overheden. Vaak wordt gedacht dat aandeelhouders middels hun stemrecht meer invloed uitoefenen. In werkelijkheid, kunnen obligatiehouders juist veel bereiken, omdat meer uitgevende instellingen aangewezen zijn op de obligatiemarkten en ze regelmatig nieuw geld moeten aantrekken.

Dit geeft beleggers de mogelijkheid om aanvullende voorwaarden te stellen en de opbrengsten te sturen richting duurzame projecten. Bijvoorbeeld de uitgifte van impact bonds, ofwel obligaties gekoppeld aan sociale of groene projecten, groeide in 2020 tot $500 miljard van $313 miljard een jaar eerder, mede als gevolg van de behoefte aan financiering van de strijd tegen covid-19.