Carmignac: Onstabiel equilibrium

Carmignac: Onstabiel equilibrium

Outlook
Koersgrafiek (04)

Ondanks de groei van de wereldeconomie die voor 2021 wordt verwacht, kan de stijging van de rente de opmaat zijn tot een instabiele periode op de financiële markten, zegt Didier Saint-Georges, lid van het Strategische Beleggingscomité van Carmignac.

Begin maart bespraken we de mogelijke gevolgen van de stijging van de rente voor de aandelenmarkten tegen de achtergrond van onzekerheden rond de Amerikaanse groei. Inmiddels zijn we een maand verder en hebben we nog steeds te maken met het risico van een verdere rentestijging, die gepaard gaat met een sterke volatiliteit op de beurzen. Ook het gevaar van een oververhitting van de Amerikaanse economie is nog niet geweken.

In de Verenigde Staten is de heropening van de Amerikaanse economie al in volle gang wanneer wordt begonnen met het versturen van de cheques voor de huishoudens als onderdeel van het reddingsplan van de regering-Biden. De voortvarende aanpak van de nieuwe Amerikaanse regering, die biljoenen dollars heeft uitgetrokken om de economie weer op de rails te krijgen, zal waarschijnlijk zeker tot aan de tussentijdse verkiezingen van eind 2022 worden voortgezet.

Zodoende zal de Amerikaanse economie waarschijnlijk flink blijven groeien. Die Amerikaanse groei zou in 2021 meer dan 7% kunnen bedragen, aangezien nu al naar schatting 50% van de activiteit in de sectoren die eerder op slot gingen (horeca, luchtvaart, recreatie), is hervat en de daling van de werkloosheid in de meeste staten lijkt door te zetten. Daar staat echter tegenover dat deze combinatie van een consumentenvraag die eindelijk kan worden beantwoord en een kennelijk onbegrensd steunprogramma, het scenario van mogelijke oververhitting (groei die gepaard gaat met een forse prijsstijging) in de hand werkt.

Daardoor komt de Amerikaanse centrale bank voor een dilemma te staan: moet ze het risico op oververhitting indammen of een terugval van de financiële markten voorkomen? Als de Fed wacht met het verhogen van haar tarieven, voedt ze de vrees van de beleggers voor een stijging van de prijzen. Dat kan de lange rente omhoogdrijven, de beurskoersen drukken en bedrijfstakken als de vastgoedsector remmen. Als de Fed haar tarieven echter verhoogt, leidt dit automatisch tot een stijging van de rente op kortere termijn, wat ook weer een risico betekent voor aandelen en zelfs voor de hele economie.

In Europa komt de vertraging van de vaccinatiecampagnes de regio nu duur te staan, want daardoor moesten er nieuwe beperkingen aan de economische activiteit worden opgelegd die zeker nog enkele maanden zullen duren. Bijgevolg zal de groei in Europa dit jaar waarschijnlijk niet boven de 4% uitkomen. Maar de financiële markten en de economie kennen geen landsgrenzen. De kans is dus groot dat de Europese economie zijn achterstand inhaalt, zeker als de vaccinatiecampagne eindelijk op stoom komt, en dat ook de druk op de Europese rente uiteindelijk toeneemt.

Vooralsnog wint het enthousiasme over het economische herstel het bij de beleggers van de vrees voor oververhitting, een aanhoudende stijging van de prijzen en een sterke rentestijging, risico's die vooral in Europese ogen nog enigszins denkbeeldig kunnen lijken. Maar het evenwicht op de financiële markten is wankel, vooral gelet op het risico dat de rente stijgt en gezien de mogelijke paradigmaverschuiving op de financiële markten als gevolg van de radicale omslag van het Amerikaanse economische beleid.

De ontwikkelingen van de komende maanden, zowel op economisch als op politiek vlak, kunnen beslissend zijn voor de kristallisatie van een nieuwe trend op de financiële markten. In de tussentijd moet het beheer er vooral op gericht zijn een eventuele periode van instabiliteit op de beurzen zo goed mogelijk op te vangen, zodat we het sterke potentieel van onze langetermijnbeleggingen kunnen behouden. Daarom laten we ons ook de komende maanden leiden door onze overtuigingen voor de lange termijn. Sommige van deze trends, zoals de energietransitie, worden zelfs versterkt door de stimuleringspakketten in de Verenigde Staten. Tegelijkertijd blijven we ook het evenwicht op de financiële markten scherp in de gaten houden.

 

Bron: Carmignac, Bloomberg, 31/03/2021