PFZW: Kans op verlaging van pensioenen

PFZW: Kans op verlaging van pensioenen

Pensionfunds
Outlook vooruitzicht (04)

De actuele dekkingsgraad van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is in het eerste kwartaal gestegen van 92,6% naar 97,9%. De beleidsdekkingsgraad is gestegen van 88,3% naar 89,5%. De stijging van de dekkingsgraad werd met name veroorzaakt door een stijging van de rente van 0,24% naar 0,57%. Met de beleggingen behaalde PFZW een kwartaalrendement van -1,3%. Het totaal belegd vermogen eind eerste kwartaal 2021 is € 251,2 miljard.

Joanne Kellermann, bestuursvoorzitter van PFZW: 'Het is nu ruim een jaar geleden dat de coronacrisis onze samenleving voor een belangrijk deel stilzette. Tegelijkertijd was het in een groot deel van de sectoren waar wij voor werken vanaf dat moment juist alle hens aan dek, en dat is nu nog steeds zo.'

Zij vervolgt: 'Het is ook ruim een jaar geleden dat het virus de wereldeconomie - en dus ook PFZW als wereldwijde belegger - ongekend hard raakte. Aan het einde van het eerste kwartaal in 2020 bedroeg onze actuele dekkingsgraad 83,5%. Nu, precies een jaar later, is dat 97,9%. Na de grote en snelle neergang was er dus een stevig herstel te zien.'

Volgens haar droegen goede beleggingsrendementen in de laatste drie kwartalen van 2020 en vooral een stijging van de rente in de afgelopen maanden bij aan het herstel. 'Maar we zijn nog lang niet waar we willen zijn, en een hervorming van ons pensioen, onder meer om minder direct afhankelijk te zijn van de rentebewegingen, is nog steeds hard nodig. Wij hopen daarom dat ook het nieuwe kabinet vaart zal zetten achter deze hervorming.'

Ontwikkeling dekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad is in het afgelopen kwartaal gestegen van 88,3% naar 89,5%. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de laatste twaalf maanden. De actuele dekkingsgraad is in het eerste kwartaal van 2021 gestegen van 92,6% naar 97,9%. Deze sterke stijging komt vooral door de stijging van de rente.

De beleggingen exclusief renteafdekking hadden samen een positief effect van 3,0 procentpunt op de actuele dekkingsgraad. De stijging van de rente had enerzijds een negatief effect op de waarde van de beleggingen die dienen voor de renteafdekking. Dit leidde tot een daling van de actuele dekkingsgraad met 4,3 procentpunt.

De rentestijging zorgde anderzijds voor een daling van de waarde van de verplichtingen. Dit leidde tot een stijging van de actuele dekkingsgraad met 6,8 procentpunt. De pensioenpremie is te laag voor de nieuwe pensioenaanspraken van de deelnemers. Dit had een negatief effect van 0,3 procentpunt. Per saldo resulteerden de genoemde oorzaken in een stijging van de dekkingsgraad met 5,3 procentpunt. 

Kans op verlaging van pensioenen

De beleidsdekkingsgraad lag per eind eerste kwartaal 2021 onder de minimaal vereiste dekkingsgraad van 104,3%. Als de beleidsdekkingsgraad tot en met eind 2021 onder deze grens blijft, kunnen pensioenverlagingen nodig zijn. Afgelopen jaareinde is het bestuur van PFZW tot de afweging gekomen dat het evenwichtig is om gebruik te maken van de tijdelijke maatregel van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Deze maatregel maakte het mogelijk de pensioenen bij een actuele dekkingsgraad van minimaal 90% niet te verlagen. Het is nog onzeker of deze maatregel eind 2021 ook weer zal gelden. Daarnaast speelt dat PFZW nog een besluit zal nemen over de transitie naar een nieuwe pensioenregeling. Afhankelijk van dat besluit mag PFZW mogelijk gebruik maken van het transitie-FTK.

Eerste kwartaal 2021:
Beleidsdekkingsgraad: 89,5%
Actuele dekkingsgraad: 97,9%
Belegd vermogen: € 251,2 miljard
Rendement 2021 eerste kwartaal: -1,3%
Rendement 2021 YTD: -1,3%