Monex: Lira-handelaren maken zich zorgen

Monex: Lira-handelaren maken zich zorgen

Currency
Turkse Lira.jpg

De Centrale Bank van Turkije (CBRT) liet de rente vandaag ongemoeid op 19% en hoewel dit de marktverwachting was, was het besluit niet geheel zeker vanwege de voorliefde van de nieuwe CBRT- gouverneur en president Erdogan voor een lagere rente. Hieronder volgt een kort commentaar van Ima Sammani, Valuta-Analist bij Monex Europe, op het rentebesluit van de CBRT.

Dat de rente vandaag in elk geval niet verhoogd zou worden, was duidelijk: de vorige gouverneur is in maart nog ontslagen na het besluit om de Turkse rente met 200 basispunten op te trekken naar 19%, in de hoop om de inflatie onder controle te krijgen.

23 van de 25 economen ondervraagd door Bloomberg verwachtten geen renteverandering in het besluit van vandaag, maar de Turkse lira zwakte vooralsnog af in de minuten na het rentebesluit vanwege een zin die uit de persverklaring is verwijderd. Hierin stond eerder dat de rente in de toekomst verhoogd zou kunnen worden door inflatiedruk indien nodig blijkt.

Voor de nieuwe gouverneur Kavciouglu is de reactie van de lira op het weghalen van deze zin een voorproefje van wat een terugkeer naar traditioneel beleid met lagere rentes zou betekenen.

De vraag blijft hoe tolerant de CBRT zal zijn ten aanzien van de stijgende inflatie, vooral wanneer deze boven de huidige rente van 19% uitkomt. Daarnaast kan de lira verder onder druk komen te staan door de magere valutareserves van de CBRT. De komende 8 weken zal er ongeveer $12 miljard aan bedrijfsschulden binnenkomen vanwege de slechte externe financieringspositie van de private sector in Turkije, waarvan een groter gedeelte waarschijnlijk vanuit de bankensector.

Zonder voldoende reserves van de CBRT kunnen banken gedwongen worden om in de spot valutamarkt hun schulden af te lossen, waardoor de lira verder kan afzwakken.

Door het besluit van vandaag om de persverklaring dusdanig te wijzigen, geeft de CBRT de indruk dat ze stijgende inflatiedruk niet zal aanvechten met een hogere rente, waardoor de reële rente uiteindelijk negatief wordt voordat er actie ondernomen zal worden. Net zoals de afgelopen 3 jaar zou de CBRT dan andere vormen van monetaire verkrapping kunnen hanteren, waaronder marginale instrumenten zoals liquiditeitsmaatregelen.

Het lukte de CBRT een half jaar geleden om hiermee de inflatie enigszins te dempen, maar voor de Turkse lira had het weinig effect.

De CBRT waagde zich vandaag op glad ijs, en de toekomst ziet er net zo gevaarlijk uit. Turkije zal last blijven hebben van hoge inflatiedruk de komende periode, terwijl de groei van binnenlandse leningen en externe financieringseisen de lira verder onder druk kunnen zetten.