BlackRock: Industriële metalen profiteren nog lang van groene transitie

BlackRock: Industriële metalen profiteren nog lang van groene transitie

Commodities

Olie en industriële metalen zitten sinds eind 2020 in de lift: men verwacht een snelle economische herstart en daarmee een “supercycle” voor grondstoffen. De experts van het BlackRock Investment Institute zien de toekomst echter wat genuanceerder, schrijven ze in hun wekelijke marktcommentaar.

De opkomst van olie door de economische herstart is maar tijdelijk, aldus BlackRock, al kunnen sommige metalen ook de komende jaren nog profiteren van de transitie naar ‘groen’.

“Olie had het vorig jaar al zwaar toen de reisindustrie instortte. Die zal na de pandemie natuurlijk weer opkomen, maar op de lange termijn is de vraag naar olie aan het dalen. Aan de andere kant is er een groot tekort aan koper door slecht onderhouden mijnen, die door de pandemie ook nog eens stillagen. En dat terwijl de transitie naar een CO2-arme economie de vraag naar kopermetalen alleen maar stuwt en die naar olie doet opdrogen.”

De trend van de groene transitie zal de vraag naar fossiele grondstoffen op de lange termijn uithollen. Als de prijs van olie na de pandemie dus weer omhoogschiet, is dat maar van korte duur. Tegelijkertijd zorgt deze transitie voor een structurele vraag naar veel industriële metalen en dat kan nog tientallen jaren aanhouden, schrijft BlackRock.

“Beleggen in grondstoffen is voor de meeste individuele beleggers niet eenvoudig. Aan grondstoffen gerelateerde aandelen is een optie voor deze groep, maar ook bij aandelen zijn er risico’s. In het algemeen lopen energie- en nutsbedrijven nog wat achter voor wie klimaatbewust rendement zoekt op de lange termijn. Zelf zien wij de meeste kansen in cyclische aandelen en kijken we vooral naar kwaliteit. We zijn overwogen in Amerikaanse aandelen, opkomende markten en het Verenigd Koninkrijk, en wereldwijd in high yield credit.”