BLI: Economische activiteit staat op het punt aanzienlijk te versnellen

BLI: Economische activiteit staat op het punt aanzienlijk te versnellen

Equity
Economie algemeen.jpg

Onder impuls van de Verenigde Staten en China lijkt er wereldwijd een aanzienlijke versnelling van de economische activiteit op komst. Dat schrijven Guy Wagner, chief investment officer de BLI - Banque de Luxembourg Investments, en zijn team in hun maandelijkse analyse ‘Highlights’.

Verregaande relancemaatregelen van Amerikaanse overheid

In de Verenigde Staten hebben het bijzonder zware winterweer in verschillende staten en het einde van de tweede campagne waarbij de burgers een coronacheque kregen, de binnenlandse consumptie en de bedrijfsinvesteringen in februari onder druk gezet. Dat zal in maart vermoedelijk anders zijn, door de derde golf van steunmaatregelen voor de gezinnen, die de consumptie fors zou kunnen doen versnellen.

Europese activiteitenindicatoren verbazend sterk

“In Europa doen de meeste activiteitenindicatoren het verbazend goed, ook al verloopt de uitrol van de vaccinatiecampagne tegen COVID-19 trager dan verhoopt”, zegt Guy Wagner, chief investment officer en bestuurder-directeur van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments. “De grote verschillen tussen de industrie, die floreert, en de dienstensector, die blijft lijden onder de afstandsmaatregelen, blijven echter bestaan.” China laat dankzij gunstige basiseffecten in het eerste kwartaal heel hoge groeicijfers optekenen, die echter wat verhullen dat de activiteit recent is vertraagd doordat er in de traditioneel drukke periode rond het Chinese Nieuwjaar minder werd gereisd dan gewoonlijk. “Zonder grote verrassingen lijkt het officiële doel van een bbp-groei van meer dan 6% voor het hele jaar 2021 zelfs nog voorzichtig”, meent de Luxemburgse econoom. In Japan zou de nieuwe versnelling van de wereldhandel gunstig moeten zijn voor de economische groei, die heel afhankelijk blijft van de evolutie van de export.

Centrale banken bevestigen behoud van hun heel expansieve monetaire beleid

In maart bevestigden zowel de Europese als de Amerikaanse centrale bank dat ze het monetaire beleid heel expansief zouden houden, ook al werd het vooruitzicht van een economische herleving bevestigd. In de Verenigde Staten benadrukte Fed-voorzitter Jerome Powell nogmaals dat hij niet zou reageren op een tijdelijke opflakkering van de inflatie om de doelstellingen voor de werkgelegenheid en de inflatie op middellange termijn niet in gevaar te brengen. Voorlopig vindt hij het nog te vroeg om al een afbouw van de effecteninkopen te overwegen en zo'n maatregel zou ook vooraf moeten worden aangekondigd aan de markten. De voorzitter had het echter niet over maatregelen om de recente stijging van de langetermijnrente een halt toe te roepen. In Europa kondigde ECB-voorzitter Christine Lagarde aan dat de centrale bank de effecteninkopen zou opschroeven in het kader van het noodprogramma om de gevolgen van de pandemie te bestrijden, al bleef het totale budget onveranderd op 1850 miljard euro.

Aandelenmarkten boeken forse winsten

De aandelenmarkten zijn in maart sterk gestegen en sloten het eerste kwartaal met opmerkelijke winsten af. “De hoop dat de economieën geleidelijk zullen worden heropend, de steunprogramma's van de verschillende regeringen en de belofte van de centrale banken om een voorbarige verkrapping te allen prijze te vermijden, stuwen de beurzen naar nieuwe records.” Zo is de MSCI All Country World Index Net Total Return (in euro) de voorbije maand met 6,0% gestegen, en met 8,9% sinds het begin van het jaar. Guy Wagner: “De defensieve sectoren hebben zich na de heel zwakke maand februari in maart weer hersteld. Nutsdiensten en basisconsumptie voerden de voorbije maand het klassement aan. Sinds het begin van het jaar blijven namen uit de energie-, de financiële en de industriesector de gelederen van de grootste winnaars aanvoeren, terwijl bedrijven uit de gezondheidszorg, nutsdiensten en basisconsumptie achterop blijven hinken.”