T. Rowe Price: Minder wanbetalingen Amerikaanse high yield obligaties in 2021

T. Rowe Price: Minder wanbetalingen Amerikaanse high yield obligaties in 2021

Fixed Income
Obligaties (02)
  • Amerikaanse high yield obligaties bieden een aantrekkelijke combinatie van hogere inkomsten en lagere rentegevoeligheid ten opzichte van investment grade obligaties.
  • De wanbetalingen in deze beleggingscategorie zullen in 2021 dalen tot onder het langetermijngemiddelde door de economische heropleving en de verbeterende fundamentele factoren.
  • T. Rowe Price richt zich op emittenten met een verbeterende kredietkwaliteit en vindt nog steeds waarde in geselecteerde namen in de reis- en vrijetijdsector en in de energiesector. 
Nu de rente nog altijd historisch laag is, maar wel stijgt door de zorgen over de inflatie, bieden Amerikaanse high yield obligaties een aantrekkelijke combinatie van hogere inkomsten en een lagere duratie in vergelijking met investment grade obligaties. Kevin Loome, CFA Portfolio Manager,U.S. High Yield Bond Strategy bij T. Rowe Price meent dat de wanbetalingen in deze beleggingscategorie in 2021 zullen dalen tot onder het langetermijngemiddelde door de verwachte economische heropening en de over het algemeen verbeterende fundamentals, maar een strenge kredietanalyse blijft essentieel.
 
Amerikaanse high yield: Gezonde inkomsten en lagere duratie 
Amerikaanse high yield obligaties bieden momenteel gezonde inkomsten ten opzichte van de investment grade sectoren. Eind februari leverde de Bloomberg Barclays U.S. High Yield Index 4,9% op. De brede investment grade Bloomberg Barclays U.S. Aggregate Index leverde daarentegen slechts 1,4% op en het rendement van de Bloomberg Barclays U.S. Corporate Investment Grade Index was 2,1%. De rente zou nog aanzienlijk kunnen stijgen naarmate de wereldeconomieën later in 2021 weer meer opengaan nadat het vaccinatieprogramma breed is uitgerold. De Amerikaanse sub-investment grade markt is veel minder blootgesteld aan renterisico dan de investment grade sectoren.
 
Blijvende verbetering van fundamentals 
Loome verwacht dat de fundamentals van de meeste Amerikaanse high yield emittenten zullen verbeteren naarmate de economie weer herstelt en groeit. Budgettaire stimuleringsmaatregelen zullen dit proces verder versterken. Eind 2020 bedroeg het wanbetalingspercentage in de beleggingscategorie bijna 6%. Loome denkt dat dit in 2021 kan dalen tot onder het langetermijngemiddelde. Na de vloedgolf van fallen angels in 2020 verwacht hij dat er dit jaar kansen zullen zijn om in toekomstige rising stars te beleggen - obligaties die zijn opgewaardeerd van high yield naar investment grade. 
 
Selectiviteit is de sleutel tot waarde 
Loome heeft in het algemeen een voorkeur voor het B-ratingsegment waar de meeste relatieve waarde te vinden is na de verkrapping van de spreads toen de markt zich herstelde van de verkoopgolf van maart 2020. Hij heeft ook posities in emittenten die mogelijk een lagere rating hebben van externe ratingbureaus. Hij selecteert deze posities wanneer uit onderzoek blijkt dat zij volgens T. Rowe Price van hogere kwaliteit zijn dan hun ratings aangeven en klaar zijn voor een upgrade. Binnen het BB-ratingsegment, dat meer blootgesteld is aan de stijgende rente, zoekt Loome een evenwicht tussen het renterisico en geselecteerde obligaties die kunnen terugkeren naar investment grade. 
 
Loome heeft een select aantal bedrijven gevonden in de reis- en vrijetijdsindustrie die nog steeds worden verhandeld tegen spreads die een aantrekkelijke waarde vertegenwoordigen. Daarnaast heeft hij een voorkeur voor emittenten uit de energiesector omdat hij denkt dat de olieprijzen kunnen blijven stijgen als de economische groei versnelt. Hij meent dat de flexibele benadering van de Amerikaanse high yield strategie van T. Rowe Price en de ervaring met vele kredietcycli in het verleden de Amerikaanse vermogensbeheerder de mogelijkheid biedt om soepel te navigeren in het volatiele klimaat nu de economie uit het dal klimt.