Vanguard: Leidt positief nieuws voor opkomende markten tot nieuwe taper tantrum?

Vanguard: Leidt positief nieuws voor opkomende markten tot nieuwe taper tantrum?

Emerging Markets
Wereld Afrika (1).png

Opkomende markten worden overspoeld door positief nieuws. Het lijkt vreemd om hierover te klagen, want een risicovolle beleggingsklasse als opkomende markten zou moeten opveren bij een sterkere wereldeconomie, de geleidelijke openstelling van het toerisme en de stijging van grondstofprijzen. Maar het wereldwijde herstel, dat gepaard gaat met omvangrijke steunmaatregelen in de ontwikkelde wereld, doet vrezen voor een inflatiepiek en een herhaling van de "taper tantrum" van 2013.

Begin dit jaar was Vanguard nog positief over opkomende markten. De beleggingsklasse zou een behoorlijk rendement opleveren tegenover de lage rentes wereldwijd en de risicopremies zouden moeten afnemen naarmate het macro-economische beeld verbeterde. Dat gebeurde ook gedurende een groot deel van het eerste kwartaal, toen de spreads voor EM-staatsobligaties, zowel investment grade (IG) als high yield (HY), verkrapten met respectievelijk ongeveer 10 en 30 basispunten.

Maar naarmate de exit uit de lockdown dichterbij komt en de daarmee gepaard gaande economische inhaalvraag, zijn staatsobligaties alleen maar verzwakt. Hoewel de Fed en de ECB herhalen dat ze de beleidsrente en hun andere maatregelen in de nabije toekomst accommoderend houden, twijfelt de markt hieraan. Want hoe kan het beleid zo accommoderend zijn nu de lockdowns hun einde naderen en de economie zich gaat herstellen?

De nominale rentes schuiven al op en aangezien de inflatie niet veel is veranderd, stijgen de reële rentetarieven eveneens. Het tempo van die reële rentestijgingen en de daarmee gepaard gaande volatiliteit hebben de markten in de war gebracht. Hoewel de koersen tot dusver gedisciplineerd zijn gebleven, hebben sommige EM-assets, zoals lokale rente en valuta's, het meest en het snelst gereageerd, deels omdat het verhaal van een zwakkere US-dollar voorlopig lijkt uitverteld.

Hoewel we bij Vanguard enige waarde zien in delen van de high yield-markt, vooral waar de rentecurves steil zijn, blijven we over het algemeen voorzichtig. Als de staatsobligaties verder verzwakken, kan dat leiden tot een uitstroom uit opkomende markten en andere risicovolle beleggingsklassen en dat zou schadelijk zijn voor een groot deel van high yield - ongeacht de fundamentals.

Toch verkeren de opkomende markten over het algemeen in een betere positie om een dergelijke uitstroom en andere schokken op te vangen dan in het verleden. De tekorten op de lopende rekening zijn over de hele linie veel kleiner, de inflatiedruk is beperkt, de wisselkoersen zijn redelijk concurrerend en voor veel landen zijn er diverse binnenlandse financieringsmogelijkheden en/of een achtervang van het IMF.

Begin dit jaar waren we nog voorzichtig met investment grade obligaties uit de opkomende markten omdat ze de zwakte van Amerikaanse staatsobligaties slechts in beperkte mate konden compenseren via een verkrapping van de creditspread. Toch is dit deel van de markt wellicht beter bestand tegen uitstroom en andere schokken voortvloeiend uit de hogere reële Amerikaanse rente.

Vanguard ziet kansen in dit deel van de markt, vooral in het hogere segment van de kredietcurves en bij goedkopere assets, maar we wachten nog op een bredere en meer uitgesproken verruiming van de spread alvorens in dit segment te herbeleggen.

Nick Eisinger is hoofd opkomende markten bij Vanguard