Kempen: Direct lending biedt aantrekkelijke rentevergoeding voor langetermijnbeleggers

Kempen: Direct lending biedt aantrekkelijke rentevergoeding voor langetermijnbeleggers

Fixed Income
Berekeningen3.jpg

Direct lending biedt een aantrekkelijke rentevergoeding voor langetermijnbeleggers. Dat is de boodschap van een visie van Kempen op deze asset class. Bij direct lending verschaffen niet-bancaire partijen onderhandse leningen aan middelgrote ondernemingen. Deze bedrijven gebruiken het geld ter financiering van autonome groei of overnames.

De markt voor direct lending is sinds de wereldwijde financiële crisis aanzienlijk gegroeid. Banken moeten sindsdien aan striktere regelgeving voldoen die hun uitleencapaciteit aan banden legt. Naar verwachting blijft de direct lending-markt hierdoor verder groeien.

Direct loans (niet-bancaire leningen) hebben over het algemeen een contractuele looptijd van 5–7 jaar, maar ondernemingen kiezen er vaak voor om ze eerder af te lossen. Binnen de kapitaalstructuur zijn dit meestal niet-achtergestelde leningen: in het geval van een faillissement staat de leningverstrekker vooraan in de rij van schuldeisers.

Bovendien eisen leningverstrekkers over het algemeen dat in diverse convenanten voorwaarden worden vastgelegd waaraan de kredietnemer moet voldoen. Deze convenanten hebben meestal betrekking op het maximaal toegestane vreemd vermogen ten opzichte van het operationele resultaat (EBITDA).

De markt voor direct loans is een onderhandse markt waar kredietbeoordelaars geen credit ratings afgeven. Gemiddeld genomen ligt de kredietkwaliteit beneden het investment grade-niveau. De meeste direct lending-partijen waarin Kempen belegt, verstrekken leningen aan ondernemingen uit sectoren met stabiele kasstromen. Zij mijden bedrijven uit cyclische sectoren zoals scheepvaart en detailhandel.

Casestudy: Bergman Clinics

Bergman Clinics is een fantastisch voorbeeld van een onderneming die sterk gegroeid is met behulp van direct lending. Deze keten van medische klinieken begon in de jaren 90 in Nederland als kleine privékliniek in cosmetische chirurgie. Bergman fuseerde vervolgens met een aantal andere klinieken in Nederland op het gebied van oogchirurgie, orthopedie, gynaecologie en gastro-enterologie.

Vandaag de dag telt de groep in Nederland 70 klinieken. In 2019 kocht Bergman Memira, marktleider in Scandinavië met 50 oogklinieken, en wat recenter werden in Duitsland zes spatader- en oogklinieken overgenomen. De recentere deals werden allemaal gefinancierd door dezelfde direct lender, die een langetermijnpartner voor de onderneming is geworden .

Direct loans: de voor- en nadelen

Het meest in het oog springende voordeel van beleggingen in direct loans is het effectief rendement dat wordt geboden. In een omgeving van zeer lage rentes bedraagt de rentevergoeding momenteel rond 5–7%. Daar komt bij dat de lening niet door een bank maar door de direct lenders zelf wordt uitgegeven.

Daarvoor ontvangen zij eenmalig een afsluitprovisie, de origination fee, die gewoonlijk 2 à 3% bedraagt. Deze vergoeding telt ook mee in het rendement van de belegger.

Net als bij andere vormen van alternative credit is bij direct lending bovendien sprake van een variabele rentevergoeding. Dat betekent dat direct loans zeer aantrekkelijk zijn voor beleggers die oplopende rentes voorzien.

Vergeleken met beleggingen in traditionele high yield-obligaties of leveraged loans (hefboomleningen), hebben direct lenders veelal nauwere contacten met het management van de ondernemingen. Zij kunnen gewoonlijk meer controle uitoefenen op de ondernemingen waaraan ze leningen verstrekken, vooral wanneer zij de enige of arrangerende leningverstrekker zijn.

Voor ondernemingen gelden vaak stringente informatieverplichtingen naar direct lenders: die willen tijdig geïnformeerd worden over alle relevante ontwikkelingen bij een onderneming om indien nodig passend te reageren.

In het onwaarschijnlijke geval dat de onderneming niet langer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, kunnen direct lenders de controle over het bedrijf overnemen. Dankzij een grotere controle wisten topspelers in direct lending in het verleden een hoger verhaalpercentage te realiseren dan op de openbare kapitaalmarkten gebruikelijk is.

Beleggen in direct loans is echter niet voor iedereen weggelegd. Dit zijn illiquide beleggingen, waarin het geld van beleggers in principe voor zeven jaar vaststaat. Het schuldpapier is niet verhandelbaar. Dat betekent dat beleggers veel onderzoek moeten verrichten om er zeker van te zijn dat zij geld uitlenen aan ondernemingen die dit ook kunnen terugbetalen.

Integratie van ESG

Portefeuilles in direct loans lenen zich goed voor verantwoord beleggen. ESG-criteria zijn bij Kempen binnen het gehele beleggingsproces geïntegreerd. Allereerst verlangen wij van onze direct lending-managers dat zij ondernemingen uitsluiten die controversiële activiteiten ontplooien zoals wapen- en tabaksproductie, steenkoolwinning enz. Voorts mogen deze ondernemingen geen kinderarbeid inzetten.

Vervolgens screenen we het ESG-beleid van al onze managers. Zo dienen zij de UN PRI te hebben ondertekend. Ook willen we ervan verzekerd zijn dat de ondernemingen waaraan leningen verstrekt worden op basis van ESG-criteria beoordeeld worden en dat waar nodig een dialoog gevoerd wordt om positieve veranderingen in gang te zetten.

Bij beleggingen in direct loans is het gezien hun illiquide aard vooral belangrijk om rekening te houden met ESG-risico’s. Omdat deze leningen voor meerdere jaren worden afgesloten, willen we er zeker van zijn dat de ESG-risico’s beperkt zijn, want deze risico’s kunnen op de lange termijn een materiële impact op de financiële performance van de onderneming hebben.

Een goed instapmoment

Direct lending is een groeiende beleggingscategorie die voor de lange termijn aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden biedt. In onze ogen dient zich momenteel uit risico/rendementsperspectief een goed instapmoment aan voor direct lending.

Banken zijn vanwege de coronapandemie nóg terughoudender geworden om leningen te verstrekken, waardoor nog meer ondernemingen zich tot direct lenders wenden. Daarbij zijn deze bedrijven bereid om een iets hogere rentevergoeding te betalen en/of gunstigere voorwaarden.