T. Rowe Price: Let op, hogere inflatie op komst!

T. Rowe Price: Let op, hogere inflatie op komst!

Inflation
Inflatie (01)
  • De inflatie is al enkele jaren laag, maar zal naar verwachting in 2021 stijgen als gevolg van een stijging van de consumentenbestedingen, ontwrichte supply chains en 'money printing' door centrale banken. 
  • Beleggers moeten overwegen beleggingen in hun portefeuilles op te nemen die van een hogere inflatie kunnen profiteren. Dit zijn onder meer beleggingen in cyclische aandelen (waardeaandelen, small caps, opkomende markten), inflation linked bonds en aandelen in natural resources en vastgoed).
Na verscheidene jaren op een laag peil te zijn gebleven, zijn de inflatieverwachtingen voor de rest van 2021 gestegen als gevolg van de verwachte inhaalvraag van consumenten, grootschalige budgettaire stimuleringsmaatregelen, ontwrichte supply chains, herstel van grondstoffen-, landbouw- en olieprijzen en het 'money printing' door de centrale banken ter ondersteuning van de toenemende overheidsschuld. Dit zijn sterke inflatoire krachten die, in combinatie met een plotselinge stijging van de bestedingen, tot stijgende prijzen kunnen leiden. Volgens Yoram Lustig, Head of Multi‐Asset Solutions EMEA bij T. Rowe Price, moeten beleggers overwegen hun portefeuilles aan te passen om zich op stijgende inflatie voor te bereiden. 
 
Veel van de inflatoire factoren kunnen van voorbijgaande aard zijn, wat kan leiden tot een onhoudbare inflatiepiek. Tegelijkertijd zijn sommige seculiere deflatoire krachten, zoals de vergrijzing, technologische ontwrichting en globalisering, nog steeds van kracht, waardoor de inflatie mogelijk wordt verankerd op lagere niveaus dan in het verleden het geval was. Volgens Lustig mogen beleggers echter niet blijven rekenen op de abnormaal lage inflatieniveaus van de afgelopen tien jaar. 
 
De inflatiecijfers zullen naar verwachting niet in alle landen en regio's gelijk zijn. Lustig verwacht bijvoorbeeld een hogere inflatie in de VS dan in Europa. Naar verwachting zal de Amerikaanse economie sterk aantrekken, deels dankzij het enorme stimuleringsprogramma van de overheid en deels dankzij de grootste inhaalvraag ooit. Het herstel in Europa zal waarschijnlijk bescheidener zijn. De Europese Centrale Bank heeft de afgelopen jaren moeite gehad om de economie van de eurozone te herlanceren en haar inflatiedoelstelling van 2% te halen. Een gematigde stijging van de inflatie kan dus worden toegejuicht, zolang deze maar niet boven een comfortabel niveau uitkomt.
 
Beleggingsideeën
Gezien deze verwachte verschuiving meent Lustig dat beleggingen die direct of indirect van een hogere inflatie kunnen profiteren, waarde aan portefeuilles kunnen toevoegen. Tot deze beleggingen behoren doorgaans waardeaandelen, small-capaandelen en aandelen uit opkomende markten. Binnen de vastrentende waarden kunnen aan de inflatie gekoppelde staatsobligaties en leningen met variabele rente, voor zover toegestaan voor opname in portefeuilles, aantrekkelijke opties zijn. Onroerend goed - waaronder aandelen in natural resources en REIT's (real estate investment trusts) - lijken ook goede alternatieven te zijn, aangezien deze beleggingen het potentieel hebben om waarde te behouden of juist te winnen in perioden van hogere inflatie.