T. Rowe Price: China zet sterker in op innovatie dan beleggers zich realiseren

T. Rowe Price: China zet sterker in op innovatie dan beleggers zich realiseren

China
  • Het V-vormige herstel van de Chinese economie staat in sterk contrast met veel andere economieën.
  • Het economisch herstel is bemoedigend maar de langetermijnstrategie en trackrecord van China zijn belangrijkere indicatoren nu het land ernaar streeft een meer ontwikkelde economie te worden. 
  • De opkomst van technologie en innovatie betekent een belangrijke koerswijziging voor China. Waarschijnlijk weten markten dit onvoldoende op waarde te schatten.
China is de enige grote economie die in 2020 economische groei heeft laten zien. Maar wat ligt er in het verschiet voor de op een na grootste economie ter wereld, en op welke factoren moet worden gelet bij de verdere ontwikkeling ervan, vraagt Chris Kushlis, CFA, Asia Sovereign Credit Analyst bij T. Rowe Price, zich af.
 
Sterk herstel gevolgd door beheerste vertraging 
Op korte termijn verwacht Kushlis dat de economische groei in China zal aantrekken tot ongeveer 8% à 9%, maar daarna zal terugvallen tot ongeveer de vroegere 6%, waarbij de groei op middellange termijn rond de 5% zal liggen. Daarna ziet hij een verdere matiging tot een niveau van ongeveer 4 à 5%. China heeft al aangegeven dat het tegen 2035 een meer ontwikkelde economie wil zijn, en dus zou een economische groei van minder dan 5% daarmee overeenstemmen. 
 
De reden voor die vertraging is het simpele feit dat China's beroepsbevolking begint te krimpen en het steeds moeilijker wordt om verdere productiviteits- en technologieverbeteringen te realiseren. China geeft ook al enige tijd prioriteit aan het herstel van het evenwicht in zijn economie, waarbij wordt gestreefd naar een betere afspiegeling van de drie belangrijkste pijlers van de groei: export, investeringen in vaste activa en consumptie. 
 
Prioriteiten schuiven op naar innovatie
China blijft de fabriek van de wereld, maar de samenstelling van wat het land produceert verschuift van de productie van goedkope consumptieproducten naar producten met een hogere toegevoegde waarde. Stijgende arbeidskosten en de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) en robotica in grote delen van de industrie hebben een grote verandering in de economie teweeggebracht – mede veroorzaakt door de handelsoorlogen met de VS en andere landen, zoals Australië. De laatste paar jaar is er veel geïnvesteerd in R&D. Tegenwoordig loopt China voorop in veel opkomende technologieën, van AI en digitale valuta tot mobiel bankieren, gezondheidszorg, robotica en 5G-technologie.
 
Kushlis verwacht dat Chinese bedrijven de AI-kloof met hun Amerikaanse concurrenten in de komende jaren aanzienlijk zullen verkleinen. Dit wordt ondersteund door een overvloed aan hoogopgeleide ingenieurs, omvangrijke investeringen en grote hoeveelheden digitale gegevens voor de toepassing van technieken voor machinaal leren. Bedrijven krijgen ook steun van de overheid in de vorm van regelgeving en onderzoeksfinanciering.
 
De opkomst van technologie en innovatie betekent een belangrijke koerswijziging voor de Chinese economie die door de markt waarschijnlijk wordt ondergewaardeerd. Sommigen denken dat China alleen maar Amerikaanse bedrijven nabootst, met Alibaba en Tencent als de eBay en Facebook van China. Kushlis meent dat dit niet strookt met de realiteit, aangezien deze bedrijven op veel gebieden toonaangevend zijn. De van bovenaf opgelegde drang om innovatie te stimuleren, zal blijven bestaan, en natuurlijk zullen mislukkingen volgen, maar de richting waarin het land opgaat, is overduidelijk.
 
China's economische routekaart 
Het 14e vijfjarenplan (2021-2025) werd opgesteld tijdens het vijfde plenum in oktober 2020 en zal worden afgerond tijdens het Nationale Volkscongres in maart 2021. De richtsnoeren voor het plan waren gericht op de dual circulation-theorie van president Xi Jinping, waarbij groei van hogere kwaliteit wordt ondersteund door het stimuleren van binnenlandse markten, innovatie en hervormingen. 
 
Beijing ziet het stimuleren van de binnenlandse vraag, het verbeteren van de toeleveringsketens en het streven naar zelfvoorziening in belangrijke technologieën als manieren om zich te beschermen tegen externe onzekerheden en uitdagingen. De dual circulation ondersteunt ook de behoefte aan een groter vertrouwen in technologie van eigen bodem. Naar verwachting zal er in de komende jaren een tendens naar grotere uitgaven voor R&D binnen de investeringsbudgetten zijn.
 
Uitdagingen in het verschiet
Het is geen geheim dat China ook met een aantal problemen te kampen heeft, waaronder een vertragende economische groei, een hoge schuldquote, een vergrijzende bevolking, de handelsoorlog en een lagere potentiële groei doordat middelen verschuiven naar diensten met een lagere productiviteit. Het is ook mogelijk dat de export te lijden heeft onder de betere werkhervatting in andere economieën naarmate de pandemie geleidelijk onder controle komt. 
 
Maar de groei-aanjagende krachten houden stand op de lange termijn. Verstedelijking, infrastructuur en een opkomende middenklasse vormen de pijlers voor toekomstige groei. Er kan ook een misvatting bestaan dat verstedelijking vooral inhoudt dat mensen van het Chinese platteland naar de steden trekken. Volgens Kushlis is het belangrijkste kenmerk daarvan juist de verbetering van de leefruimte en de voorzieningen. 
 
De opkomst van de middenklasse zou China ook in een andere richting moeten helpen duwen. Het beschikbare inkomen is jaarlijks met ongeveer 10% gestegen. Dit hogere inkomen zal waarschijnlijk tot grotere bestedingen leiden en vervolgens helpen het binnenlandse element van de economische groei opwaarts te stuwen. 
 
Naast de consumptie van de huishoudens zullen ook de investeringen in vaste activa een belangrijk thema blijven. De grote groei van het aantal woningen in de steden en van het aantal voertuigen zal infrastructuur vergen. Tegelijkertijd vindt China antwoorden op zijn vergrijzingsprobleem in de ontwikkeling van de farmaceutische industrie, die nu al de op een na grootste ter wereld is.