BMO GAM: Olieprijs zal weer dalen en daarmee ook de inflatie in de VS

BMO GAM: Olieprijs zal weer dalen en daarmee ook de inflatie in de VS

Commodities
Olie Grondstoffen

Het was een bewogen week, schrijft hoofdeconoom van BMO GAM Steven Bell in zijn wekelijkse macro-economische commentaar.

“Europa kwelt zichzelf met zorgen over het AstraZeneca-vaccin, Duitse kiezers laten de partij van Angela Merkel in de steek en de pot van de Europese Commissie beschuldigt de Britse ketel dat hij zwart ziet door het verbod op de uitvoer van vaccins. Tegelijkertijd staren beleggers zich blind op de stijgende inflatie in de VS en ligt een terugval op de aandelenmarkten op de loer.”

In de VS ondertekende Biden afgelopen week een wet die een enorm pakket aan steunmaatregelen brengt. De Biden-regering werkt bovendien aan een tweede, nog groter pakket en dat leidt volgens Bell waarschijnlijk tot belastingverhogingen. De yields op obligaties stijgen wereldwijd door dit nieuws, en daarmee ook de zorgen over een toenemende inflatie. Maar, zegt Bell, zo’n vaart loopt het vooralsnog niet. “Wat betreft de inflatieverwachtingen in de VS gaat alle aandacht uit naar de breakeven-inflatie op 10 jaar die sterk is gestegen, zelfs door de 2% is gegaan en daarmee de hoogste niveaus heeft bereikt sinds 2013. Maar de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) richt zich op de vooruitzichten voor 5 jaar, en die cijfers zijn tot nu toe lager en stabieler.”

De olieprijs die plots omhoog spoot van 40 dollar naar bijna 70 dollar per vat haalde menig krantenkop, maar volgens Bell zal de olieprijs van weer dalen en daarmee ook de inflatie. “De huidige prijs van oliefutures voorspellen een daling van de olieprijs de komende jaren – het gaat om de prijs voor levering in 2028. Reden hiervoor is het extra aanbod aan Amerikaanse schalieolie. Als de prijzen de futurescurve volgen, drukt dat de komende jaren de algemene inflatie in de VS. Op basis hiervan kan de Fed zich ontspannen, en wij dus ook.”

Het snelle tempo van het Britse inentingsprogramma betekent dat de Britse economie veel sneller zal opveren dan de Europese, en dat is goed voor het pond, zegt Bell. “En het betekent dat het kwantitatieve versoepelingsprogramma van de Bank of England waarschijnlijk na november niet zal worden voortgezet, wat opwaartse druk zal uitoefenen op gilt yields.

Volgens Bell is het dan ook uitkijken naar wat de Fed en de Bank of England deze week zullen zeggen. “De markten zullen de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden. En hoewel het een hobbelige rit zal worden, kan een eventuele terugval op de aandelenmarkten voor beleggers ook weer een koopkans zijn.”