Amundi: Schrijf waardefactor in aandelen nog niet af

Amundi: Schrijf waardefactor in aandelen nog niet af

Equity
Innovatie.jpg

Ondanks de technologische en structurele veranderingen in de economie, zoals de opmars van thuiswerken en sociale mediaplatforms, hebben waardeaandelen nog een zonnige toekomst voor zich. ‘Een verbetering van de economische vooruitzichten, zoals in november 2020 door de hoop op de COVID-19-vaccins, kan tot een rally bij waarde leiden', concluderen specialisten van vermogensbeheerder Amundi.

In de researchpaper ‘Understanding the Performance of the Equity Value Factor’ zetten Amundi-specialisten uiteen dat de mate van verwevenheid met de economische omgeving de zwakke performance van waardeaandelen kan verklaren. Thema’s waardoor waardeaandelen achterbleven zijn onder andere de afhankelijkheid van inflatie en marktonzekerheid, een verdeeld beeld wat betreft ESG en onder druk staande bedrijfsmodellen.

Toch zouden beleggers, zo stellen de specialisten, niet meteen al hun waarde-aandelen moeten verkopen. Zo kan deze beleggingscategorie het rendement van de portefeuille verbeteren en vormen ze bovendien een diversificatie binnen een multifactorportefeuille. Het meenemen van de kwaliteitsfactor in de selectie van waarde-aandelen kan bescherming bieden tegen het risico op faillissementen.

Amundi wijst er bovendien op dat toen de dotcombubbel barstte, de opkomst van een nieuwe economie (wijdverbreider internetgebruik) niet betekende dat bedrijven in deze sector op de lange termijn hoge winsten zullen behalen, noch dat ze allemaal zullen overleven. ‘Bovendien is de verschuiving naar thuiswerktechnologieën en toegenomen aanwezigheid op sociale media gedeeltelijk afgedwongen door de COVID-19-pandemie. Dit momentum kan verdwijnen zodra de gezondheidscrisis voorbij is.’