Ethenea: Waarom we momenteel tactisch beleggen in de Europese banksector

Ethenea: Waarom we momenteel tactisch beleggen in de Europese banksector

Europe Banks
ECB Europees Centrale Bank.jpg

Door Michael Blümke, Senior Portfolio Manager, Ethenea

Er zijn een aantal factoren die pleiten voor beleggingen in Europese banken. Maar vanuit strategisch oogpunt zijn er ook nog voldoende tegenargumenten.

Het Ethna AKTIV fonds belegt momenteel tactisch (niet strategisch) in de banksector. Wat zijn de redenen om te kopen? Naast meer technische factoren, zoals een brede onderinvestering en het feit dat de recente consolidatiedieptepunten gehandhaafd blijven, zijn het vooral fundamentele redenen die ons overtuigd hebben om te kopen.

Zelfs al is een kritische houding ten aanzien van het bedrijfsmodel van veel banken op lange termijn op zijn plaats, toch zouden zij dubbel moeten kunnen profiteren van het scenario dat we verwachten. Zij zijn de winnaars van zowel de economische heropening als van de reflatiehandel. Natuurlijk mogen we de verbeterende bijdrage van de looptijdtransformatie als gevolg van de licht stijgende rentetarieven niet overwaarderen. Toch biedt dit enig koersoptimisme voor een sector die slechts onder het gemiddelde heeft deelgenomen aan het koersherstel van de afgelopen 12 maanden.

Bovendien zullen de verkiezing van Mario Draghi en de verhoopte politieke stabilisatie in Italië een negatief scenario voor de banken uitschakelen, althans op korte termijn.