Intertrust Group: Private capital funds moeten investeren in antwoord op groeiende vraag naar transparantie

Intertrust Group: Private capital funds moeten investeren in antwoord op groeiende vraag naar transparantie

Private Equity ESG
Algemeen (29) samenwerken advies

Private capital fondsen worden geconfronteerd met een groeiende vraag naar transparantie nu mainstream beleggers zich steeds meer tot deze fondsen wenden in de jacht op rendement.  Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Intertrust NV (Intertrust Group/Euronext: INTER) en Global Custodian.

Intertrust Group, een marktleider in het leveren van gespecialiseerde administratieve diensten aan klanten in meer dan 30 landen, schat dat in de komende vijf jaar wereldwijd ongeveer $ 5,5 miljard zal moeten worden uitgegeven om aan deze toenemende eisen te voldoen.
 
Het rapport, getiteld 'The future private capital CFO: Evolving in a digital age' is tot stand gekomen in samenwerking met Global Custodian. Een belangrijke conclusie is dat CFO's van private capital fondsen verwachten dat hun limited partners (LP's) in het komende decennium steeds vaker gegevens-updates zullen eisen. Bijna twee derde (64%) van de respondenten verwacht dat beleggers toegang willen hebben tot live of dagelijkse updates over de performance van de portefeuille, 57% verwacht dit ook voor cyberbeveiliging. Daarnaast verwacht 51% van de CFO's behoefte te hebben aan dagelijkse of live updates over milieu, maatschappij en corporate governance (ESG) en 50% aan operationele service level agreements (SLA's).
 
Hoewel er omvangrijke investeringen nodig zullen zijn om aan de hogere transparantie-eisen te voldoen, staan ze wel op gespannen voet met de traditionele hang van private capital fondsen naar vertrouwelijkheid. Intertrust Group waarschuwt dat private capital fondsen ofwel aan deze hogere eisen moeten voldoen, ofwel te maken krijgen met aanzienlijke concurrentienadelen en mogelijk regelgevende druk.
 
Mark Roerink, directeur Fund Services bij Intertrust Group, stelt: "Van oudsher hebben private capital fondsbeheerders de neiging om veel informatie vertrouwelijk te houden vanwege de aard van hun deals. Maar de mainstream investeerders die nu in deze fondsen stappen vanwege de hogere rendementen, zijn gewend meer gegevens te krijgen. Hun honger naar openbaarmaking van gegevens zal de behoefte aan snellere en meer gedetailleerde rapportages aanwakkeren." 
 
"Hedgefondsen zijn al overgestapt en nu moeten private capital funds een inhaalslag maken en investeren in systemen om aan de extra rapportage-eisen te voldoen. De bereidheid om transparantie te bieden kan een onderscheidende factor worden tussen fondsen in hun mogelijkheden om kapitaal aan te trekken", stelt Roerink. 
  
Respondenten: technologie staat als prioriteit bovenaan de lijst
Uit het onderzoek bleek verder dat 21% van de CFO's verwacht dat het rendement van de portefeuille het grootste beslag zal leggen op hun middelen. Andere functies waarvoor naar verwachting middelen nodig zullen zijn, zijn operations (19%); regelgeving (17%); cyberveiligheid (16%); eisen van beleggers (15%); ESG (6%); en diversiteit en inclusie (6%).
 
De drie grootste private capital markets - de VS (29%), het VK (23%) en China (18%) - waren goed voor het merendeel van de antwoorden (meer dan 300 in totaal), de rest kwam grotendeels uit West-Europa. Het beheerd vermogen van de respondenten varieerde van minder dan $ 1 miljard (36%), $ 1-10 miljard (34%), $ 10-50 miljard (23%) tot meer dan $ 50 miljard (7%). De fondsen zijn actief in private equity (36%), private debt (22%), infrastructuur (24%) en vastgoed (15%).
 
Voor de komende drie jaar verwachten de respondenten dat technologie qua investeringen bovenaan de lijst zal staan - vooral in de VS en het VK. Dit wordt anekdotisch bevestigd door de groeiende trend om codering en softwarekennis op te nemen in geadverteerde functievereisten voor nieuwe personeelsleden in financiële functies.
 
Bijna een op de vier (24%) CFO's zegt op de verwachte hogere eisen te zullen reageren door te investeren in technologie, terwijl 23% zegt het interne financiële team te zullen uitbreiden, 22% zal meer functionaliteit uitbesteden en 18% zal investeren in gedistribueerde grootboekfunctionaliteit. Elf procent zal de bestaande balans tussen in-house en uitbesteding handhaven.
  
Over de enquête
In de loop van december en januari heeft Intertrust Group, in samenwerking met Global Custodian, CFO's van private capital funds en hun investeerders ondervraagd over de evolutie van de CFO-functie in het licht van de toenemende vraag naar frequentere verstrekking van gegevens en informatie. Al met al werden meer dan 300 individuele antwoorden ontvangen van CFO's van fondsen of hun directe ondergeschikten.