Ebury: Sterke stijging euro en dollar door onrust op obligatiemarkt

Ebury: Sterke stijging euro en dollar door onrust op obligatiemarkt

Currency
valuta (1).jpg
Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer bij Ebury
 
Het was een heftige week voor de obligatiemarkten, en dat had duidelijk ook effect op de valutahandel. Een veiling van staatsobligaties in de VS verliep slecht, en dat was de directe katalysator voor een scherpe stijging van de rendementen.
Obligatiebeleggers zijn duidelijk bang voor de combinatie van een inflatievriendelijk monetair beleid en het immense aanbod dat door de wijdverbreide massale begrotingstekorten is ontstaan. De valuta van zowel de G10 als de opkomende markten gingen in de uitverkoop, met twee opmerkelijke uitzonderingen: de euro en de Chinese yuan. De laatste blijft zich steeds meer als veilige haven gedragen en als middel om in periodes van volatiliteit waarde vast te houden.

Deze week zal de aandacht op de obligatiemarkt gericht blijven. Een chaotische sell-off op deze markten is volgens ons misschien wel het grootste neerwaartse risico bij onze optimistische macro-economische prognoses – maar we denken nog steeds dit onwaarschijnlijk is. We verwachten dat de rendementen het jaar aanzienlijk hoger zullen eindigen, maar denken dat deze sell-off geleidelijk zal verlopen en vooralsnog geen significant effect op risico-activa of de economische groei zal hebben.

Er verschijnen deze week ook behoorlijk wat cijfers. Dinsdag krijgen we de flash-inflatie in de eurozone van februari, die volgens ons hoger zal zijn dan wordt verwacht. Vrijdag verschijnt het Amerikaanse banenrapport van februari, dat waarschijnlijk laat zien dat de arbeidsmarkt zich blijft herstellen van de schade die de pandemie heeft aangericht.

Belangrijke valuta in detail

EUR

In een week zonder veel nieuwe informatie – afgezien van de onrust op de obligatiemarkten – toonde de euro een verrassende veerkracht. Het is niet onwaarschijnlijk dat de euro voor ‘carry trades’ is gebruikt. Dit houdt in dat handelaren short gaan in de gemeenschappelijke munt en valuta kopen die nog positieve rentes bieden, om vervolgens die posities terug te draaien op het moment dat de vlucht uit risico dit voordelig maakt.
Deze week zal alle aandacht uitgaan naar de inflatiecijfers. We verwachten nog steeds dat de inflatie wereldwijd voor positieve verrassingen zal zorgen, omdat de balansen van huishoudens gezond zijn en er inhaalvraag op de nog steeds aangeslagen toeleveringsketens afkomt. Ook bij de inflatiecijfers van aanstaande dinsdag zal dit het geval zijn.

GBP

Het Britse pond hield vorige week beter stand tegen de onrust op de obligatiemarkt dan al zijn G10-tegenhangers, met uitzondering van de euro en de Amerikaanse dollar. Door de snelle uitrol van het vaccinatieprogramma, waarmee het VK een voorsprong heeft op alle andere grote landen, heeft het pond nog steeds de wind in de rug. De overheidsbegroting, die woensdag bekend wordt gemaakt, is deze week het belangrijkste nieuws. In de huidige omstandigheden kan elke aanwijzing dat het begrotingsbeleid zelfs maar een klein beetje wordt aangescherpt een positief effect op de koers van het pond hebben.

USD

De trend zette door: het ‘second-tier’ (ondergeschikte) nieuws uit de VS leverde vorige week opnieuw positieve verrassingen op. Vooral de bestellingen van duurzame goederen waren opvallend goed: een teken dat huishoudens en bedrijven van het extreem ruime monetaire beleid en begrotingsbeleid weten te profiteren. We zien dan ook geen reden om onze uiterst optimistische visie op de Amerikaanse economie te herzien, vooral nu de laatste COVID-golf afneemt en het vaccineren sneller gaat dan in de meeste andere grote landen. Nu richten alle ogen zich op het banenrapport van vrijdag, waaruit zou moeten blijken dat de arbeidsmarkt over zijn dieptepunt heen is, er een gezonde banengroei is en de werkloosheidscijfers dalen.