VanEck: Eerste halfgeleider-ETF van Europa bereikt na tien weken omvang van $ 100 mln.

VanEck: Eerste halfgeleider-ETF van Europa bereikt na tien weken omvang van $ 100 mln.

ETFs
koersen omhoog.jpg

Slechts tien weken na zijn beursintroductie heeft de VanEck Vectors Semiconductor UCITS ETF een fondsvermogen van meer dan $ 100 miljoen bereikt. Het indexfonds is de eerste UCITS-conforme ETF in Europa die zich richt op bedrijven in de halfgeleidersector.

"De indrukwekkende en snelle groei van de ETF laat zien dat er onder beleggers veel belangstelling is voor beleggen in halfgeleiderbedrijven", aldus Martijn Rozemuller, hoofd Europa bij VanEck. "In het verleden kregen we veel vragen over de succesvolle Amerikaanse versie van onze halfgeleider-ETF. Met de ontwikkeling van deze UCITS-variant wilden we daarop inspelen en ook onze klanten in Europa de mogelijkheid bieden om te profiteren van de ontwikkelingen in de halfgeleidersector."

De markt voor halfgeleidertechnologieën heeft zich in het verleden positief ontwikkeld en kan naar schatting groeien van $ 488 miljard in 2018 tot meer dan $ 730 miljard in 20261 met een groei van ongeveer 5% per jaar. Of dit daadwerkelijk gebeurt is natuurlijk niet met zekerheid te voorspellen. Het is ook mogelijk dat tegengestelde marktbewegingen de groei temperen of dat er krimp optreedt.

"Halfgeleiders spelen een steeds belangrijkere rol in de moderne, digitale economie. Op bijna alle vlakken zijn we tegenwoordig direct of indirect afhankelijk van geavanceerde computertechnologie", zegt Rozemuller. "Voor technologieën als robotica, cloudcomputing, autonoom autorijden en kunstmatige intelligentie is er een groeiende behoefte aan krachtige microchips. Microchips vormen in zekere zin het zenuwstelsel van onze huidige technologie."

Een pure-playbenadering met een gerichte selectie van bedrijven

De VanEck VectorsTM Semiconductor UCITS ETF belegt in een internationale selectie van halfgeleiderbedrijven die op grond van hun marktkapitalisatie en handelsvolume zeer liquide zijn. De ETF volgt de MVIS US Listed Semiconductor 10% Capped Index. Dit is een zogenaamde pureplayindex. Dat betekent dat alleen die bedrijven worden opgenomen die ten minste 50% van hun omzet genereren met halfgeleiders en halfgeleider-gerelateerde apparatuur. De weging is beperkt tot 10% per aandeel.

Beleggers moeten zich echter ook bewust zijn van de beleggingsrisico's: de waarde van de door de ETF aangehouden effecten kan dalen als gevolg van algemene markt- en economische omstandigheden. Verder kan het fonds een relatief groot deel van zijn vermogen beleggen in een beperkt aantal aandelen van bedrijven, wat ten koste gaat van de diversificatie.