Natixis IM: Professionele fondsbeleggers verwachten meer risico in 2021

Natixis IM: Professionele fondsbeleggers verwachten meer risico in 2021

Asset Allocation Outlook
Outlook vooruitzicht (04)

Professionele fondsbeleggers verwachten meer risico in 2021, maar zijn optimistisch over beleggingskansen. Dat blijkt uit onderzoek van Natixis Investment Managers. De meest belangrijke risicofactoren voor de portefeuille zijn onder meer volatiliteit, lage tot negatieve rentetarieven en een kredietcrisis. Drie van de vijf beleggers verwachten dat waarde-aandelen beter zullen presteren dan groeiaandelen.

Natixis Investment Managers publiceert vandaag de resultaten van zijn jaarlijkse Global Survey of Fund Selectors. Uit dit onderzoek komt naar voren dat professionele beleggers, ondanks verwachte aanhoudende marktvolatiliteit en negatieve rentetarieven, opwaarts potentieel in 2021 zien.

De enquête onder 400 fondsbeleggers (onafhankelijke financiële adviseurs, geregistreerde beleggingsadviseurs, investeringsplatforms van verzekeringsmaatschappijen, particuliere banken en family offices over de hele wereld), goed voor meer dan $ 1200 miljard aan assets under management, werd gehouden in november en december 2020.

De wereld blijft worstelen met COVID-19

Ondanks het hernieuwde optimisme door de goedkeuring van de verschillende vaccins eind 2020, denkt zes op de tien fondsbeleggers dat het 'nieuwe normaal' zal blijven bestaan. Twee derde voorspelt dat de wereldeconomie in 2021 niet volledig zal herstellen van COVID-19. Grote zorgen over de pandemie en de politiek hebben niet per se geleid tot een negatieve kijk op de markten.

De meerderheid (80% van de ondervraagden) gelooft dat centrale banken de markten zullen ondersteunen in het geval van een nieuwe neergang.

Volgens de respondenten worden volatiliteit en negatieve rentetarieven met respectievelijk 49% en 39% beschouwd als het eerste en tweede risico voor portefeuilles van wereldwijde fondsbeleggers. Andere risico’s die genoemd worden zijn onder meer inflatie (37%), een kredietcrisis (34%) en liquiditeitsproblemen (25%).

Fondsbeleggers schatten de kans op verdere fiscale en monetaire stimulansen hoog in en zijn daardoor van mening dat aandelen in 2021 nog meer ruimte omhoog hebben. Aan het einde van het vierde kwartaal van vorig jaar kozen beleggers voor een risk-on-strategie, waarbij 61% verwachtte dat small-caps beter zouden gaan presteren dan large-caps.

ESG blijft een belangrijk aandachtsgebied

Zestig procent voorspelt dat opkomende markten beter zullen presteren dan ontwikkelde markten, en 66% zegt dat offensieve portefeuilles in 2021beter zullen presteren dan defensieve portefeuilles. Zeventig procent van de fondsbeleggers voorspelt dat actieve beleggingen het in 2021 beter zullen doen dan passieve beleggingen.

ESG blijft een belangrijk aandachtsgebied voor wereldwijde fondsbeleggers. ESG-strategieën hebben zich in 2020 bewezen in tijden van onrust op de markt en 57% van de ondervraagden gelooft dat de outperformance in 2021 zal aanhouden.

Matt Shafer, EVP, Head of Wholesale & Retail Distribution, Natixis Investment Managers: 'Voor beleggers was het jaar 2020 een jaar van extreme uitdagingen, die verder gingen dan de gezondheidspandemie, inclusief klimaatuitdagingen en natuurrampen, politieke spanningen en de snelste marktcorrectie in de geschiedenis. De onzekerheid houdt aan en de bezorgdheid neemt toe dat er op de financiële markten mogelijk bubbles ontstaan.'

De ondervraagde fondsbeleggers zien in marktrisico’s echter ook mogelijkheden, maar erkennen dat een nauwkeurige analyse vereist is om deze te ontdekken en alfa voor klanten te genereren.

Asset allocatie aanpassen

Het onderzoek onthult dat, in een omgeving met lage tot negatieve rentetarieven en trage groei, waardebeleggen in 2021 een comeback maakt. In het begin van 2020 concentreerden fondsbeleggers zich op sectoren met sterke seculiere groeimotoren, terwijl in 2021 63% van de beleggers verwacht dat waardeaandelen beter zullen presteren dan groeiaandelen.

Meer dan een derde (36%) van de ondervraagde fondsbeleggers is van plan hun Amerikaanse aandelenbelangen te verkleinen om te profiteren van de kansen die worden geboden in andere gebieden, terwijl 55% van plan is APAC-aandelen te verwerven.

Robert Koopdonk, Country Head van Natixis Investment Managers in Nederland: 'De pandemie en de daarmee gepaard gaande nieuwe normen en behoeften van klanten hebben fondsbeleggers gedwongen hun allocatiestrategie en productaanbod aan te passen. Hoewel fondsbeleggers niet verwachten dat de economie zich dit jaar herstelt tot pre-pandemische niveaus, zien wij dat ze in deze ongekende tijden aangaan met een duidelijk, afgemeten plan dat de basis zal leggen voor de komende jaren.'