Carmignac: De verborgen parels van de nieuwe Chinese economie

Carmignac: De verborgen parels van de nieuwe Chinese economie

China
Handelsconflict VS-China.jpg

Door Haiyan Li-Labbé, China-analist en fondsbeheerder bij Carmignac

Verkijk u niet op China – dat zal zich de komende decennia langs heel andere krachtlijnen ontwikkelen dan in het verleden. In plaats van infrastructuurinvesteringen of export is innovatie voortaan de voornaamste hefboom voor de Chinese groei.

Verkijk u niet op China – dat zal zich de komende decennia langs heel andere krachtlijnen ontwikkelen dan in het verleden. In plaats van infrastructuurinvesteringen of export is innovatie voortaan de voornaamste hefboom voor de Chinese groei.

De Chinese leeftijdspiramide wordt gekenmerkt door een sterk vergrijzende bevolking. Die demografische druk neemt niet af: het einde van de eenkindpolitiek kan het tij niet keren, al was het maar omdat Chinese stellen zelden een groot gezin willen. De arbeidsreserve slinkt onverbiddelijk. Als China zijn economische groei op peil wil houden en niet in de 'middle-class trap' wil verzeilen, kan het dus niet anders dan zijn innovatievermogen op te trekken om de productiviteit te verbeteren en op te klimmen in de waardeketens.

Dat heeft het land ook goed begrepen. Die structurele druk verklaart waarom China zo vastberaden is het in 2015 geïntroduceerde programma 'Made in China 2025' tot een goed einde te brengen. Daarmee heeft het land de ambitie om dankzij innovatie koploper te worden in bijzonder toekomstgerichte sectoren, zoals duurzame energie, robotica, artificiële intelligentie, luchtvaart, informatietechnologie, enz.

Er is al een hele weg afgelegd. In enkele jaren tijd heeft China zich ontpopt tot een technologiereus en een voortrekker in wat doorgaans de 'nieuwe economie' wordt genoemd. Zo heeft China een straatlengte voorsprong op andere landen wat betreft de ontwikkeling van 5G en zal het binnen enkele jaren de grootste exporteur van robotica ter wereld zijn. Het Chinese vermogen om te innoveren en daar zijn voordeel mee te doen, is echter ook merkbaar in een verrassende sector: de gezondheidszorg.

Verrassend omdat wij wel vertrouwd zijn met de gezondheidszorg in Europa of de Verenigde Staten, maar weinig tot niets weten over het Chinese zorgstelsel, dat toch het dagelijkse leven van meer dan een miljard mannen en vrouwen raakt. In enkele jaren tijd heeft China op dit vlak spectaculaire vooruitgang geboekt, waardoor we vandaag terecht over 'ChinaCare' kunnen spreken. 

Amper twintig jaar geleden had slechts 3% van de Chinese bevolking, zo'n 38 miljoen inwoners, een ziektekostenverzekering – vooral werknemers van staatsbedrijven en ambtenaren. De rest moest terugvallen op zijn omgeving en een zware ziekte kon een hele familie ruïneren. In 2018 was dat cijfer gestegen van 38 miljoen naar 1,35 miljard en had 95% van de Chinese bevolking een basisverzekering tegen ziektekosten. Vandaag wordt behalve een doktersbezoek en eenvoudige medische handelingen ook zowat de helft van alle uitgaven voor ziekenhuisopnames en de behandeling van ernstige ziektes terugbetaald. In rijke provincies zoals Zhejiang en Jiangsu bedraagt het terugbetalingspercentage zelfs 80%. 

Die indrukwekkende resultaten zijn natuurlijk voor een stuk te danken aan belangrijke beslissingen van president Jiang Zemin en zijn latere opvolgers. Ze werden echter mee mogelijk gemaakt door de pijlsnelle technologische vooruitgang die China kent. De biotechnologie ontwikkelt zich razendsnel. Chinese farmaceutische bedrijven voeren hun investeringen in onderzoek en ontwikkeling op. Enkele Chinese bedrijven zijn wereldleider geworden in klinisch onderzoek in opdracht van andere bedrijven en de productie van geneesmiddelen. Private telegeneeskundebedrijven zoals AliHealth, Ping An Good Doctor en JD Health maakten een steile opmars en verstrekken niet alleen online consulten, maar verkopen ook geneesmiddelen. Die platformen voerden tijdens de gezondheidscrisis miljarden teleconsultaties uit en ontlastten zo de door patiënten overspoelde openbare ziekenhuizen.

Dit voorbeeld illustreert een realiteit waar een vermogensbeheerder zijn strategie wel op moet afstemmen: de nieuwe Chinese economie speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling en de toekomst van het land en houdt grote beleggingskansen op lange termijn in.