AXA IM: Chinees ‘Jaar van de Os’ belofte voor Europese belegger

AXA IM: Chinees ‘Jaar van de Os’ belofte voor Europese belegger

China

De in december bereikte deal tussen China en de Europese Unie (EU) maakt ‘een goede kans’ om door het Europees Parlement bekrachtigd te worden. De overeenkomst belooft tal van barrières op het gebied van internationale handel en financiële markten te slechten, waarmee in het vrijdag aangebroken Chinese ‘Jaar van de Os’ nieuwe deuren voor Europese beleggers opengaan.

Dit stellen experts op het terrein van internationale betrekkingen en financiële markten namens Instituut Clingendael en AXA Investment Managers donderdag tijdens de online rondetafel voor media in het kader van het China Platform voor Europese institutionele beleggers. Zij beschouwen op Chinees oudjaar of aan de door de Chinese horoscoop aan de Os toegeschreven eigenschappen zoals voorspoed en welvaart rechtgedaan zal worden.

Na jaren onderhandelen, bereikten de Europese Unie en China in december een principeovereenkomst over het Comprehensive Agreement on Investment (CAI). Luuk van Middelaar, senior research associate bij Instituut Clingendael, wijst erop dat dit in de Verenigde Staten tot ‘consternatie’ leidde, gezien president Donald Trump net de verkiezingen had verloren en de regering van zijn opvolger Joe Biden nog in de coulissen stond.

Van Middelaar ziet de deal als een belangrijke gebeurtenis voor de verhoudingen tussen de drie economische blokken. De EU kiest duidelijk een eigen richting, los van de VS. De EU beschouwt China als ‘een partner, een concurrent en een systeemrivaal’, aldus de Clingendael-expert. Die laatste term is niet lang geleden door de EU geïntroduceerd en geeft volgens hem aan dat China niet langer wordt gezien als ‘op weg naar’ een met het westen vergelijkbaar systeem.

Voor China vormt Europa ‘een economische en strategische kans’, vervolgt Van Middelaar. Vooralsnog zijn Europese landen in Chinese ogen min of meer vazalstaten van de VS. Door toenadering te zoeken, wil China de Europeanen losweken. ‘Zo kunnen ze een brug vormen naar een multipolaire wereld.’

Als de CAI-deal doorgaat, zou dat volgens Van Middelaar aantonen dat de EU economisch en geopolitiek als blok op het wereldtoneel kan optreden. Het zou bovendien de kroon zijn op het werk van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Mede omdat ze de Franse president Emanuel Macron nauw bij het sluiten van de deal betrok, schat hij in dat er ‘een goede kans’ is dat de deal succesvol door het Europees Parlement geloodst wordt.

Aidan Yao, senior economist China bij AXA Investment Managers, haakt in op de ontwikkeling van een multipolaire wereld. In de wereldhandel is de Amerikaanse dollar is nog altijd heer en meester, terwijl China nu al de grootste handelsnatie is. ‘Die afhankelijkheid van de dollar wordt gezien als gevaarlijk.’ De Chinese overheid heeft het promoten van de renminbi daarom als prioriteit bestempeld. ‘Niet alleen als ruilmiddel in de handel, maar ook in de kapitaalmarkten.’

De Chinese obligatiemarkt heeft qua omvang Japan van de nummer twee positie gestoten en hoeft alleen de Amerikaanse nog voor zich te dulden, wijst Yao. ‘Met de rendementen die China beleggers biedt, kunnen ze hier moeilijk aan voorbijgaan.’ Een sterke renminbi vermindert de noodzaak om valutarisico’s af te dekken. De AXA IM-econoom haalt daarbij onderzoek aan, dat aantoont dat volatiliteit van Chinese obligaties lager is dan dat van andere opkomende obligatiemarkten, bij relatief lage correlatie. ‘Een allocatie van 10% naar China in een wereldwijde obligatieportefeuille verbetert daarom het risico-rendementsprofiel.’

Het uitgangspunt van de CAI-deal is het creëren van een ‘level playing field’. Naast verder openen van de kapitaalmarkt, heeft China op handelsvlak onder meer toezeggingen gedaan op het terrein van arbeidsomstandigheden. ‘Dus China heeft meer te doen dan de EU’, stelt Yao.