BlackRock: Financial-ETF's hoogste instroom in 5 jaar

BlackRock: Financial-ETF's hoogste instroom in 5 jaar

ETFs
Grafiek Koers.jpg

De instroom in ETF’s kende in januari een lichte plus met een totaal van $ 85,8 miljard. In december was dat $ 84 miljard. Die instroom ging net als in de afgelopen maanden vooral naar aandelen-ETF’s. De instroom in fixed income steeg licht, naar $ 21,2 miljard, en er werd eindelijk weer meer kapitaal toegewezen aan grondstoffen-ETF’s.

Sinds oktober 2020 kampten grondstoffen ETF’s namelijk met een uitstroom. Dat tij werd in januari gekeerd met een instroom van $ 3,1 miljard, meldt BlackRock in haar maandelijks rapport over de gehele ETF-markt.

Sectorbreed is de instroom sterk te noemen. Financials kenden een instroom van $ 6,8 miljard, het hoogste bedrag sinds november 2016. Vooral cyclische sectoren waren in januari in terk, zo stroomde in energie-ETF’s een recordbedrag van $ 4,9 miljard. Ook tech-ETF’s, in 2020 de meest populaire sector, wisten in januari met een kapitaaltoewijzing van $ 8,5 miljard het record te breken. In het begin van het jaar was er een sprake van een onderliggende verschuiving: er wordt selectiever gekocht. Waar de instroom in de tech-sector in 2020 nog werd gegidst door brede tech-exposures, is er binnen tech-ETF's nu een duidelijke voorkeur voor EMEA-beursgenoteerde subsectoren en thematische funds. Zorgsector-ETF’s waren in januari niet in trek.

Aandelen-ETF’s uit ontwikkelde landen en opkomende markten, met een totale instroom van $ 36,3 miljard, gingen in januari aan kop. Tegelijkertijd was er minder blootstelling aan ETF's uit specifieke regio’s. Ook voor inflatie-gelinkte obligatie-ETF’s was januari een goede maand met een instroom van $ 4,2 miljard, net onder het record van $ 4,3 miljard uit juni 2020.