Robeco: Opleving van bedrijfswinsten ‘tot ver in dubbele cijfers’ verwacht

Robeco: Opleving van bedrijfswinsten ‘tot ver in dubbele cijfers’ verwacht

Grafiek koers omhoog.jpg

Vermogensbeheerder Robeco ziet dat het economisch herstel stevig is ingezet. Dankzij vaccins kunnen overheden lockdowns geleidelijk opheffen. “Dit gaat leiden tot een opleving in de vraag naar grondstoffen en een opleving van bedrijfswinsten, tot ver in de dubbele cijfers”, schrijft Jeroen Blokland, hoofd van het multi-assetteam, in Robeco’s Outlook voor februari.

Blokland en Robeco-collega en strateeg Peter van der Welle zien dat het herstel van de wereldeconomie waarschijnlijk verder aan kracht wint. Van der Welle: “Door de huidige focus op begrotingsstimuleringen, bedoeld om de reële economie aan te jagen, in plaats van monetaire stimulering gericht op het stabiliseren van de financiële sector, wordt dit in onze ogen steeds meer een herstel ‘als vanouds’, in die zin dat de reële economie geleidelijk aan centraal komt te staan.”

Blokland is ervan overtuigd dat deze stimuleringsmaatregelen gunstig zijn voor grondstoffen. Hij wijst erop dat een aanzienlijk deel van de fiscale stimulering bestaat uit directe hulpverlening aan bedrijven en consumenten. “In het verleden ging een stijging van de sociale uitkeringen altijd gepaard met een stijging van de grondstoffenprijzen. Bovendien wordt de fiscale stimulering waarschijnlijk proactief gericht op gezinnen met een lager inkomen. Deze gezinnen consumeren qua volume meer goederen, wat de vraag naar grondstoffen verder ondersteunt”, stelt Blokland.

Het kan volgens de portfoliomanager dan ook niet anders dat grondstoffen weer in beeld komen. “Zelfs na een rally van 15% wijzen recente ontwikkelingen erop dat de stijging van de grondstoffenprijzen nog niet op zijn eind is.”