Pensioenfonds Post NL: Kwartaalbericht 4de kwartaal 2020

Pensioenfonds Post NL: Kwartaalbericht 4de kwartaal 2020

Pensionfunds
Pensioen.jpg
  • Beleidsdekkingsgraad gedaald naar 104,4% per eind december 2020
  • Actuele dekkingsgraad gestegen naar 111,1% per eind december 2020
  • Rendement beleggingen vierde kwartaal 2020: 5,3%
  • Jaarrendement beleggingen: 6,7%

René van de Kieft, bestuursvoorzitter van Stichting Pensioenfonds PostNL, over het vierde kwartaal van 2020: “Gelukkig is de beleidsdekkingsgraad aan het einde van het jaar niet onder het minimaal vereiste vermogen uitgekomen. De hoge actuele dekkingsgraad wekt de verwachting dat de beleidsdekkingsgraad langzaam zal stijgen de komende maanden. Echter, de grilligheid van rente en rendementsontwikkeling geeft geen enkele zekerheid over wat er daadwerkelijk gaat gebeuren. Het bestuur is positief gestemd over het gerealiseerde jaarrendement. De rendementen in het vierde kwartaal hebben de verliezen eerder in het jaar ruimschoots gecompenseerd. Daarbij was er in dit kwartaal ook een positieve bijdrage van ca. 0,3%-punt op de dekkingsgraad toe te wijzen aan de selectie van fondsmanagers. In heel 2020 hebben de managerselectie en keuze voor verduurzaming van de beleggingsportefeuille ca. 2,5%-punt toegevoegd aan de dekkingsgraad.”

Ontwikkeling dekkingsgraad vierde kwartaal [1]
De beleidsdekkingsgraad [2] bedraagt per eind december 104,4% ten opzichte van 105,2% per eind september. De actuele dekkingsgraad [3] steeg van 104,4% per september naar 111,1% per eind december (+6,8%-punt). De stijging van de actuele dekkingsgraad werd veroorzaakt door een hoger rendement op de beleggingen (inclusief rente-afdekking: +5,3%-punt) waartegen het nadelige effect van de stijging van de verplichtingen door de lagere rente (-0,2%-punt) wegviel. Per 31 december is de nieuwe prognosetafel van het Actuarieel Genootschap (AG 2020) bij het pensioenfonds van toepassing. Dit leidt tot een stijging van de actuele dekkingsgraad (+2,2%- punt) welke verwerkt is in de overige effecten bij de toelichting.

2201 Post NL (1).jpg

Nieuwe UFR-methodologie per 1 januari 2021
De nieuwe UFR-methodologie die vanaf 1 januari 2021 gefaseerd wordt ingevoerd met 25% per jaar zorgt voor een daling van de rekenrente. Jaarlijks daalt de dekkingsgraad (tot en met 2024) hierdoor met circa -0,8%-punt. Ook de beleidsdekkingsgraad daalt (met een jaar vertraging) met een vergelijkbaar percentage. Dit effect zal voor het eerst zichtbaar zijn in de dekkingsgraad per 31 januari 2021.

0105 PostNL (2).jpg

Toelichting ontwikkeling actuele dekkingsgraad vierde kwartaal

Effect rente op dekkingsgraad

De verplichtingen worden gewaardeerd op basis van de door DNB vastgestelde rentecurve. De rente daalde verder. Daardoor steeg de waarde van de verplichtingen, met een negatief effect op de dekkingsgraad (-0,2%-punt).

Bijdrage Matchingportefeuille op dekkingsgraad

Via beleggingen in de matchingportefeuille, bestaande uit staatsobligaties en renteswaps, streeft het pensioenfonds ernaar het effect van renteveranderingen op de dekkingsgraad zoveel mogelijk te mitigeren. Door de gedaalde marktrente droeg de renteafdekking licht positief bij aan de dekkingsgraad (+0,2%-punt).

Bijdrage Rendementsportefeuille op dekkingsgraad

De bijdrage van de rendementsportefeuille op de dekkingsgraad bedroeg +5,1%-punt.

Overige effecten op dekkingsgraad

De effecten van overige oorzaken op de dekkingsgraad, zoals premie, uitkeringen, actuariële grondslagen, waaronder het toepassen van de prognosetafel AG2020 per 31 december 2020, en afrondingsverschillen bedroegen +1,6%-punt.

Toelichting rendement beleggingen

Het vierde kwartaal stond in het teken van sterk herstel op de beurzen. Het positieve nieuws over de effectiviteit van de vaccins en de Aziatische economieën die gestaag op stoom kwamen waren positieve verrassingen. Ook maakten in westerse economieën overheden en centrale banken eens te meer duidelijk dat ze alles uit de kast zullen trekken om de economie draaiende te houden tot voldoende mensen gevaccineerd zijn. Zorgen over de Britse en Zuid-Afrikaanse mutaties van het Coronavirus kregen vooralsnog niet de overhand.

Alle aandelenbeleggingen stegen meer dan 10% in waarde. Opkomende landen spanden de kroon met ruim 16% rendement. Ook beursgenoteerd onroerend goed maakte een comeback na een dramatisch jaar, al blijft de onzekerheid over de toekomst van kantoren en winkels drukken op deze beleggingen.

Veilige vastrentende beleggingen zoals hypotheken en bedrijfsobligaties toonden een lichte plus omdat de rente licht daalde. De meer risicovolle categorieën zoals staatsobligaties van opkomende landen gingen meer vooruit met rendementen van zo’n 3,5%.

De licht dalende rente maakte ook dat de matchingportefeuille een bescheiden positief rendement liet zien.

Onderstaande tabel [4] geeft een overzicht van het rendement van de verschillende beleggingscategorieën over het vierde kwartaal van 2020 en YTD, alsmede de omvang en de gewichten van de beleggingsportefeuille.

0105 PostNL (3).jpg

[1] De gepubliceerde cijfers zijn voorlopig.

[2] De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden (UFR) van de laatste 12 maanden.

[3] De actuele dekkingsgraad is berekend op basis van de actuele rentetermijnstructuur (incl. UFR) zoals door De Nederlandsche Bank (DNB) vastgesteld.

[4] Vanwege afrondingen op één decimaal kunnen sommaties van de getoonde cijfers afwijken ten opzichte van de totalen.