PFZW: Financiële positie verslechterd, ondanks mooi jaarrendement

PFZW: Financiële positie verslechterd, ondanks mooi jaarrendement

Pension
Berekeningen3.jpg

De actuele dekkingsgraad van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is in 2020 gedaald van 99,2% naar 92,6%. De beleidsdekkingsgraad is gedaald van 96,5% naar 88,3%. Met de beleggingen behaalde PFZW een jaarrendement van 5,6%. Het totaal belegd vermogen is in 2020 toegenomen tot € 253,9 miljard. Dat blijktuit het jaarbericht 2020 van PFZW.

Joanne Kellermann, bestuursvoorzitter van PFZW: 'Terugblikkend kunnen we stellen dat de sterk gedaalde rente in 2020 zorgde voor een verslechtering van onze financiële positie. Wel sluiten we een bewogen jaar af met een mooi jaarrendement van 5,6%. Daarnaast was het de afgelopen maanden en weken ongelooflijk spannend, maar is het nu wel zeker dat onze gepensioneerden en (voormalige) deelnemers ontsnappen aan een verlaging van hun pensioen in 2021.'

Zij vervolgt: 'Dat is goed nieuws aan het begin van het nieuwe jaar. Daarbij moeten we wel meteen waarschuwen: als de omstandigheden niet wezenlijk veranderen, is een verlaging van de pensioenen de komende jaren bijna niet te voorkomen.'

Ontwikkeling dekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad is in 2020 gedaald van 96,5% naar 88,3%. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de laatste twaalf maanden. De actuele dekkingsgraad is in 2020 gedaald van 99,2% naar 92,6%. In het eerste kwartaal van 2020 daalde de dekkingsgraad sterk, van 99,2% naar 83,5% als gevolg van de impact van het coronavirus op financiële markten.

Vanaf het tweede kwartaal trad daar herstel op. De dekkingsgraad heeft dankzij positieve rendementen vanaf het tweede kwartaal een stijgende lijn ingezet, naar 92,6% per eind 2020, ondanks een verder dalende rente. Onderstaande tabel toont het verloop van de dekkingsgraad in 2020. De beleggingen exclusief renteafdekking hadden samen een positief effect van 0,4 procentpunt op de actuele dekkingsgraad.

De daling van de rente had enerzijds een positief effect op de waarde van de beleggingen die dienen voor de renteafdekking. Dit leidde tot een stijging van de actuele dekkingsgraad met 5,1 procentpunt. De rentedaling zorgde anderzijds voor een stijging van de waarde van de verplichtingen. Dit leidde tot een daling van de actuele dekkingsgraad met 13,5 procentpunt.

De pensioenpremie is te laag voor de nieuwe pensioenaanspraken van de deelnemers. Dit had een negatief effect van 0,6 procentpunt. Pensioenuitkeringen zijn te hoog, gegeven de actuele dekkingsgraad. Dit had een negatief effect van 0,1 procentpunt.

De actuele dekkingsgraad per eind 2020 is berekend op basis van de grondslagen 2021, waaronder de sterfteprognosetafel die op 9 september 2020 is gepubliceerd door het Koninklijk Actuarieel Genootschap. Het effect van de nieuwe grondslagen is een stijging van de dekkingsgraad met 1,8 procentpunt.

Geen verlaging van pensioenen, wel premieverhoging

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de maatregel verlengd, waardoor pensioenfondsen die op 31 december 2020 een actuele dekkingsgraad boven de 90% hebben, in 2021 niet hoeven te verlagen. Het bestuur van PFZW heeft afgewogen dat het evenwichtig is om van deze maatregel gebruik te maken. Aangezien de actuele dekkingsgraad van PFZW per eind 2020 boven de 90% ligt, hoeft PFZW de pensioenen in 2021 niet te verlagen.

Vanwege de verwachte lagere toekomstige rendementen heeft het bestuur in november 2020 besloten tot een premieverhoging. De premie wordt per 2021 verhoogd van 23,5% naar 25,0%.

Rendement

In het vierde kwartaal werden veel landen geconfronteerd met een tweede golf van het coronavirus, wat naar verwachting leidt tot een forse groeivertraging en opnieuw een krimp van de economie in de eurozone. Anderzijds heeft de snelle vondst van effectieve vaccins geleid tot een beter vooruitzicht op economisch herstel gedurende 2021.

Door het coronavirus zal 2020 op veel gebieden als een slecht jaar de boeken ingaan, zo ook op economisch vlak. Op financiële markten stonden de aandelenkoersen wereldwijd aanvankelijk fors in de min, maar vervolgens trad een sterk herstel op onder aanvoering van technologiebedrijven.

Over het hele jaar bezien zijn aandelen zelfs gestegen. De rentes zijn gedaald. In de private markten behaalden de beleggingscategorieën private equity (11,6%), insurance (3,7%), infrastructuur (3,4%), credit risk sharing (1,6%) en privaat vastgoed (0,7%) een positief jaarrendement.

Het positieve rendement van de insurance portefeuille is mede het gevolg van het uitblijven van grote verliesgevende natuurrampen in 2020. Het positieve rendement voor credit risk sharing wordt verklaard door lagere credit spreads en beperkte kredietverliezen.