DWS: Extra stimuleringsmaatregelen door ECB onwaarschijnlijk

DWS: Extra stimuleringsmaatregelen door ECB onwaarschijnlijk

ECB
ECB (2).jpg

De kapitaalmarkten gokken er sinds begin dit jaar op dat het opkoopprogramma door de Amerikaanse centrale bank, de Fed, wordt afgebouwd. Dit speelt niet Europa, zegt Ulrike Kastens, econoom bij vermogensbeheerder DWS. Kastens gaat ervan uit dat de ECB deze week geen beleidsveranderingen zal aankondigen.

De ECB heeft onlangs het monetair beleid opnieuw aangezwengeld: het PEPP-noodprogramma is met 500 miljard tot 1850 miljard euro opgehoogd en loopt tot ten minste maart 2022. “De ECB zag zichzelf hiertoe genoopt vanwege de zwakke economische groei, het voortdurend achterblijven van de inflatie ten opzichte van de doelstelling en de hoge mate van economische onzekerheid als gevolg van de pandemie”, zegt Kastens. “De omstandigheden zijn sinds de laatste vergadering van de ECB niet verbeterd. In tegendeel zelfs. De ECB ziet ondanks de uitrol van de vaccinatiecampagnes al haar vermoedens bevestigd. De strengere lockdownmaatregelen wijzen dit kwartaal op een daling van het bbp. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat de ECB van toon verandert.”

Concreet betekent dit volgens Kastens dat de ECB klaar staat om waar nodig aan de knoppen te draaien. De grote vraag is of de bank extra stimuleringsmaatregelen treft als de toch al voorzichtige bbp-groeischatting van 3,9 procent voor 2021 naar beneden moet worden bijgesteld vanwege aanhoudende lockdowns. “Wij denken van niet. Hoewel het economisch herstel deze winter waarschijnlijk een stap terug doet, is de kans behoorlijk groot dat de economie vanaf de zomer opveert omdat er dan meer vaccins beschikbaar zijn.”