T. Rowe Price: Biden zal stimuleringspakket oprekken na zege in Georgia

T. Rowe Price: Biden zal stimuleringspakket oprekken na zege in Georgia

United States
Joe Biden.jpg

Dankzij de verkiezingsoverwinning van de Democraten in Georgia waarbij ze twee Senaatszetels veroverden, is de mogelijkheid voor President Joe Biden om zijn politieke agenda te verwezenlijken fors toegenomen. Naast het Witte Huis en het Huis van Afgevaardigden hebben de Democraten nu ook de controle over de Senaat verkregen. 

Katie Deal, Washington Analyst U.S. Equity Division bij T. Rowe Price, verwacht hierdoor dat Biden de overheidsstimulans zal uitbreiden en de door Donald Trump verlaagde vennootschapsbelasting gedeeltelijk zal verhogen.

De democratische controle van de Senaat schept de mogelijkheid om een extra budgettaire stimulans te geven. Naast steun voor de Amerikaanse huishoudens kunnen de maatregelen ook financiële steun voor de staten en de lokale overheden omvatten om het economisch herstel te stimuleren.

Uitbreiding stimulans om economisch herstel te bespoedigen en industrie te vergroenen

Investeringen in infrastructuur lijken ook weer op tafel te liggen, waarbij de Democratisch gecontroleerde Senaat waarschijnlijk de voorkeur zal geven aan traditionele vervoersprojecten en aan meer financiering voor hernieuwbare energie, elektrische voertuigen en het ‘vergroenen’ van de Amerikaanse industrie.

Mogelijke begunstigden van deze maatregelen zijn onder meer elektrische nutsbedrijven, bedrijven in de toeleveringsketen voor elektrische voertuigen en industriële bedrijven die efficiëntie en de overgang naar schone energie bevorderen.

Als de vaccinatie-inspanningen en andere maatregelen ertoe bijdragen om het coronavirus zodanig te beteugelen dat de economische activiteit begint te normaliseren, kunnen de overheidsuitgaven het economisch herstel versnellen, ten voordele van de cyclische bedrijfssectoren.

Een dergelijk scenario kan er ook toe leiden dat beleggers hun inflatievooruitzichten moeten herzien, wat belangrijke gevolgen heeft voor de markten.

Verhoging belastingen om stimulans te financieren en inkomensongelijkheid aan te pakken

Beleggers moeten ook rekening houden met hogere belastingen. Biden beschouwt de belastinginkomsten als een middel om de stimuleringspakketten gedeeltelijk te financieren en als een belangrijk instrument om de inkomensongelijkheid aan te pakken. Het delicate machtsevenwicht in de Senaat kan echter het potentieel voor enkele controversiële inkomstengenererende maatregelen beperken.

Maatregelen met een grotere kans om door de Senaat te komen, zijn volgens Deal onder meer een verhoging van de vennootschapsbelasting van 21% naar een niveau dat lager ligt dan de 28% die Biden tijdens zijn campagne verkondigde. Dat niveau ligt onder het tarief van 35% dat van kracht was vóór Trump de belastingen verlaagde.

Gematigde belastingverhogingen op de buitenlandse inkomsten van bedrijven kunnen ook een rol spelen. Op individueel niveau kunnen de tarieven van de inkomsten- en vermogensbelasting ook stijgen voor de hoogste inkomens, en er kan druk ontstaan om de tarieven voor vermogenswinsten en dividenden te verhogen.