BlackRock: Recordgroei ETF-markt in 2020

BlackRock: Recordgroei ETF-markt in 2020

ETFs
Outlook vooruitzicht (09) koers omhoog koersgrafiek

De wereldwijde markt voor ETFs is vorig jaar met 756 miljard dollar gegroeid, waarmee het vorige record van 660 miljard dollar uit 2017 is gesneuveld. Dat meldt BlackRock iShares. De groei zat hem vooral in aandelen-ETFs, met een instroom van 410 miljard dollar.

Ook grondstoffen-ETFs zetten een record neer met een instroom van 64 miljard dollar. De instroom in obligatie-ETF’s bleef met 257 miljard dollar op het niveau van 2019. Ook de instroom in opkomende markten ETFs bleef gelijk.

Aandelen-ETFs

Na het uitbreken van de pandemie volgde in maart een dip in de markt voor aandelen-ETFs, maar door een grote koopgolf na de Amerikaanse presidentsverkiezingen en positief nieuws over COVID-19-vaccins in november werd alsnog een recordinstroom gevestigd voor het hele jaar.

Typerend voor 2020 is de opkomst van de ‘barbell approach’ van risicospreiding, waarbij beleggers in beide extremen van het risicospectrum investeren en wegblijven uit het midden. Deze trend viel terug te zien in de kapitaalstromen in sector-ETFs en factor-ETFs.

De spreiding werd begin dit jaar verdeeld over defensieve versus cyclische sectoren, zoals technologie, gezondheidszorg, industrie, energie en consumentengoederen. Toen de markt weer risicovoller ging beleggen, profiteerden daarvan vooral gezondheidszorg- en technologie-ETFs.

Obligatie-ETFs

In de loop van 2020 sneuvelden diverse instroomrecords in de markt voor obligatie-ETFs, maar dat werd gevolgd door winstnemingen en een verschuiving naar risicovollere segmenten aan het eind van het jaar. Onder vastrentende ETFs was de categorie investment grade het populairste, staatsobligaties het minst.

Duurzame ETFs

BlackRock beschouwt 2020 als een mijlpaal voor duurzame ETFs, met een instroom van 85 miljard dollar (in de VS en EMEA genoteerde ETFs). In 2019 was dat nog 28 miljard.