ASI: ECB zal beleid niet aanpassen, ogen zijn gericht op persconferentie

ASI: ECB zal beleid niet aanpassen, ogen zijn gericht op persconferentie

ECB
ECB.jpg

Hieronder vindt u het commentaar van econoom Paul Diggle van Aberdeen Standard Investments (ASI) in aanloop naar de ECB-vergadering van volgende week.

De ECB zal zijn beleid volgende week nog niet aanpassen. Het is nog maar zes weken geleden dat ze haar QE-programma heeft uitgebreid. In plaats daarvan verwachten we dat de persconferentie de economische gevolgen zal bespreken van de hernieuwde lockdowns in Europa, de uitrol van de vaccins, de Brexit-overeenkomst en de extra begrotingsstimulans in de VS.

Beleggers willen van de ECB horen wat de ECB kan doen als de economische omstandigheden blijven verslechteren. Ze zullen opschrikken als de ECB het over de uiteindelijke intrekking van de steun zou hebben.

De economie van de eurozone stevent af op een dubbele recessie en op de langere termijn zal de inflatie zeer beperkt blijven. De kans bestaat dus dat de ECB het monetaire beleid verder zal versoepelen.

De eerste stap zou zijn om het tempo van de QE-aankopen op te voeren, en vervolgens het programma uit te breiden en de hoeveelheid goedkope bankleningen te verhogen. Maar het is onwaarschijnlijk dat de ECB dit volgende week al doet.