Outlook 2021: Rob Almeida (MFS Investment Management)

Outlook 2021: Rob Almeida (MFS Investment Management)

Outlook
Rob Almeida-MFS-980x600.jpg

Door Rob Almeida, Global Investment Strategist bij MFS Investment Management

Wat zijn de economische vooruitzichten voor 2021?

De impact van de Amerikaanse verkiezingen is groot. De uitslag was anders dan verwacht omdat de ‘blauwe golf’ niet is aangespoeld. Het ziet er wel naar uit dat Washington met een reddingspakket komt voor de economie, al zal dat kleiner zijn omdat het Congres verdeeld is.

De Fed moet ingrijpen en zijn balans verder oprekken. De renteinstrumenten zijn echter uitgeput, omdat we denken dat de Amerikanen niet het negatieve rentegebied ingaan. De Fed en de ECB grijpen in als de marktturbulentie toeneemt. De crux zit hem echter in het feit dat centrale banken geld uitlenen en overheden het uitgeven.

Uitlenen stimuleert de economie minder dan uitgeven. Het valt dus te bezien of de centrale banken de juiste instrumenten in handen hebben om de crisis te bezweren.

Waar liggen de grootste kansen en bedreigingen voor beleggers?

We bevinden ons nu in een laat-cyclische fase. De euforie is groot en de markten reageren steeds irrationeler. Beleggers dienen selectief te zijn. Cruciaal is om onderscheid te maken tussen bedrijven die profiteren van de pandemie en ondernemingen die eronder lijden.

Volatiliteit is onvermijdelijk, maar uiteindelijk worden koersen bepaald door kasstromen, marges en winstniveaus.

De winstgroei was de afgelopen jaren weliswaar enorm, maar niet duurzaam en meestal niet gebaseerd op sterke economische groei. Marktkapitalisatie werd gecreëerd door beleggers, door offshoring van banen en lagere lonen. Met de huidige hoge schulden, lage lonen, lage belastingen en relatief weinig kapitaalinvesteringen is het lastig te zien waar de winstgroei vandaan moet komen.