Capital Group: Waarom beleggers de opkomende markten niet mogen negeren

Capital Group: Waarom beleggers de opkomende markten niet mogen negeren

Emerging Markets

Digitale bedrijfsmodellen hebben gefloreerd in de VS, maar Capital Group ziet nu steeds meer technologische innovatie ontstaan en zelfs versnellen in de opkomende markten. Dat schrijft de vermogensbeheerder in zijn 2021 Outlook: Turning points on the road to recovery.

“De VS blijven ook de komende jaren een belangrijke motor van innovatie. Maar eigenlijk zijn overal ter wereld tal van inventieve bedrijven te vinden”, zo stipt Capital Group aan. “Voor beleggers is het belangrijk om te zoeken naar 's werelds meest innovatieve bedrijven in groeiende sectoren. Het maakt niet uit waar die bedrijven gevestigd zijn.”

De vermogensbeheerder geeft als voorbeeld digitale betalingen. “Aziatische bedrijven hebben snel en op grote schaal technologieën voor digitale betalingen overgenomen en in veel opzichten is de regio het Westen gepasseerd. Azië is in korte tijd wereldleider geworden in digitale betalingen.”

Tot een paar jaar geleden hadden veel mensen in opkomende markten nog geen bankrekening, maar wel een mobiele telefoon - en dat heeft tot een snellere invoering van mobiele betalingen geleid. In China zijn Alipay (onderdeel van Ant Financial) en Tenpay (gerund door Tencent) bijvoorbeeld dominante spelers. Andere snelle groeiers zijn het eveneens Chinese Yeahka en PagSeguro en StoneCo in Brazilië, die mobiele betaalplatforms voor handelaars aanbieden.

Brexit

In zijn vooruitzichten voor Europa wijst Capital Group op het belang om selectief te zijn te midden van Brexit en COVID-19. “Veel zal afhangen van de snelheid waarmee de pandemie afneemt en de omvang van de verdere begrotingssteun. De meeste regeringen blijven waarschijnlijk een expansief begrotingsbeleid voeren.”

De Brexit zal de Britse economie afremmen, en zo ook wegen op de Britse aandelen, en dan vooral op de retail, banken, huizenbouwers en nutsbedrijven die een groter deel van hun inkomsten in eigen land halen. Grote multinationals zoals BP, AstraZeneca en Rio Tinto kunnen het echter beter doen dankzij hun internationale inkomstenstromen.

“Bottom-up analyse van bedrijven is van cruciaal belang voor het identificeren van potentieel aantrekkelijke kansen op lange termijn. Een juiste inschatting van de veerkracht van de inkomsten en het vermogen van de bedrijven om de Brexit-transitie te doorstaan, staat centraal.”