DWS: Fed FOMC meeting – kruit drooghouden, maar alle munitie bij de hand

DWS: Fed FOMC meeting – kruit drooghouden, maar alle munitie bij de hand

Fed
Federal Reserve (2).png

Hierbij vindt een het commentaar van VS-econoom Christian Scherrmann van DWS op de aanstaande Fed-vergadering:

“Wij verwachten niet dat de Fed tijdens de FOMC-vergadering van 15/16 december het monetaire beleid ingrijpend wijzigt. De notulen van de novembervergadering geven echter wel sterke signalen dat de centrale bank helderheid willen verschaffen over de toekomstige koers van het monetair beleid.”

“Dit bekent duidelijkheid over de toekomst, over het tempo en de duur van grootschalige aankopen (LSAP) en over de hoogte van de rentetarieven. De Fed kan dit bereiken door mondeling strenge normen te stellen aan het verloop van het economisch herstel en het herstel van de arbeidsmarkt; dat zijn de voorwaarden voor elke vorm van geleidelijke afbouw die we niet vóór 2022 verwachten.”

“Alle ogen van de Fed lijken gericht op de regering om meer te doen; de centrale bank roept de regering al langer op om de begroting op te rekken. Het monetair beleid alleen kan het herstel niet volledig aanjagen. Op basis van de lopende onderhandelingen in Washington lijkt een last minute deal na de FOMC-bijeenkomst in december haalbaar, maar dat is niet zeker. We blijven voorzichtig optimistisch.”

“Het huidige zeer soepele beleid impliceert echter ook dat de Fed niet onder grote druk staat om de omvang van haar aankopen te vergroten of de looptijd ervan te verlengen. We hebben dit jaar geleerd dat de Fed krachtig ingrijpt als de omstandigheden dat vereisen, niet enkel iet als het vergaderschema dat zo voorschrijft. Daarom verwachten wij dat de Fed flexibel blijft, en de nadruk blijft leggen op de noodzaak tot een nieuwe ronde van begrotingsmaatregelen om de economie op de rit te krijgen. De Fed zal desalniettemin wijzen op de economische kortetermijnrisico's. Het drooghouden van het kruit en tegelijkertijd zeggen dat alle instrumenten om de economie te helpen op tafel blijven liggen, zou andermaal de modus operandi van de Fed kunnen zijn.”