Vermogensbeheerders zetten zich met wereldwijd initiatief in voor netto emissievrije doelstelling

Vermogensbeheerders zetten zich met wereldwijd initiatief in voor netto emissievrije doelstelling

ESG
Duurzaam (6) windenergie energietransitie.jpg

Vermogensbeheerders die meer dan $9 biljoen aan assets onder beheer (AUM) vertegenwoordigen, hebben vandaag de lancering aangekondigd van het Net Zero Asset Managers-initiatief. Deze groep van wereldwijde vermogensbeheerders verbindt zich er toe het doel van netto nul uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 of eerder te ondersteunen, in lijn met de wereldwijde inspanningen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5° C.

Ze verbinden zich er ook toe om beleggingen te ondersteunen die zijn afgestemd op een netto nulemissie tegen 2050 of eerder. Het nakomen van de verbintenis omvat ook het prioriteren van het bereiken van emissiereducties in de reële economie binnen de sectoren en bedrijven waarin de vermogensbeheerders beleggen.

Als onderdeel van het initiatief hebben de ondertekenende vermogensbeheerders zich ertoe verbonden:

  • Samen te werken met klanten van vermogensbeheerders aan doelstellingen voor het koolstofarm maken van de economie, in overeenstemming met de ambitie om tegen 2050 of eerder een netto nulemissie te bereiken voor alle assets onder beheer;
  • Een tussendoel te stellen voor het aandeel van de portefeuilles dat moet worden beheerd in overeenstemming met het bereiken van een netto nulemissie tegen 2050 of eerder; en
  • Hun tussentijdse doelstelling ten minste om de vijf jaar te herzien, met het oog op het versnellen van het aandeel van de AUM dat wordt gedekt totdat 100% van de beleggingen is opgenomen.

Gilbert Van Hassel, CEO, Robeco: "Uit wetenschappelijke rapporten over klimaatverandering en CO2-uitstoot blijkt dat de samenleving nu in actie moet komen. Grote problemen als klimaatverandering en de snelle achteruitgang van de biodiversiteit kunnen we niet alleen oplossen. Wat we kunnen doen is een duidelijk voorbeeld geven aan de bredere branche, samenwerken en andere financiële instellingen, zoals vermogensbeheerders, aanmoedigen om dit voorbeeld te volgen. We hebben deze ambitie bepaald met de overtuiging dat beleggen niet alleen gaat over het creëren van welvaart, maar ook over het welzijn."