DWS: ECB-balans beloopt volgend jaar 40% van bbp eurozone

DWS: ECB-balans beloopt volgend jaar 40% van bbp eurozone

ECB
europese centrale bank.png

In aanloop naar de ECB-vergadering van deze week vindt u hieronder een kort commentaar van Ulrike Kastens, econoom Europa bij vermogensbeheerder DWS.

“De ECB vertrouwt op de door haar genomen stappen. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de gunstige kredietvoorwaarden behouden blijven en het geld blijft stromen richting economisch herstel. De centrale bank streeft er ook naar om de negatieve effecten van de pandemie op de inflatievooruitzichten zoveel mogelijk in te perken. Gezien het feit dat de inflatiedoelstelling waarschijnlijk niet wordt gehaald, zoals bekrachtigd door de eerste inflatieprognose voor 2023, mogen we er rustig van uitgaan dat de ECB de huidige beleidskoers nog heel lang blijft varen. Deze boodschap wordt donderdag waarschijnlijk door Christine Lagarde herhaald, omdat de bereidheid om zonodig meer te doen deel uit moet blijven maken van de ECB-verklaring”, zegt Kastens.

De ECB zal dus een hoofdrol in de markt blijven spelen, stelt Kastens. “Tegen het eind van volgend jaar zal de omvang van de ECB-balans op ongeveer 40% van het eurozone-bbp liggen. De negatieve effecten van dit beleid, de evenredigheid ervan en toekomstige keuzes met betrekking tot de inzet van monetaire beleidsinstrumenten zullen zeker onderdeel zijn van de strategische herziening. Het is echter onwaarschijnlijk dat dit alles zal leiden tot een kentering. De ECB ligt dus op koers om de rente zeer lang laag te houden.”