Andy Langenkamp: Bidens wittebroodsweken zijn snel voorbij

Andy Langenkamp: Bidens wittebroodsweken zijn snel voorbij

Equity
Andy Langenkamp (foto archief ECR Research)

Door Andy Langenkamp, Senior Politiek Analist bij ECR Research

Beleggers op de aandelenmarkten lijken zich de laatste tijd om weinig zorgen te maken. Recordniveaus zijn schering en inslag alsof de wereld niet in de ban is van een pandemie. Het risk-on-feestje lijkt niet kapot te krijgen.

Vanuit politiek opzicht is de optimistische sfeer op de financiële markten mede verklaarbaar door het vertrouwen dat Amerika onder een president Joe Biden in rustiger vaarwater terecht komt en daarmee ook de wereld.

Als al niet zeker was dat Joe Biden vanaf eind januari zijn intrek in het Witte Huis neemt als president, dan is dat de afgelopen week wel gebeurd met de minister van Justitie William Barr die aangaf dat er geen redenen zijn gevonden om aan te nemen dat fraude of fouten zijn voorgekomen die de uitslag van de verkiezingen zouden veranderen.

En ook de machtigste Republikeinse politicus – Senaatsleider Mitch McConnell – deed een duit in het zakje. Hij refereerde voor het eerst omfloerst aan een nieuwe regering.

Joe op zeker

De verwachting was al dat Amerika en de wereld onder een presidentschap van Biden zouden profiteren van een betere bestrijding van de COVID-19-crisis in de VS en een verbeterend internationaal klimaat voor handel en diplomatieke betrekkingen. Met de tot nu toe bekende beoogde ministers en adviseurs is dat vertrouwen in een regering-Biden alleen maar versterkt. Het zijn allemaal mensen die hun sporen in de politiek en/of op economisch terrein ruimschoots verdiend hebben en die rust, stabiliteit en expertise meebrengen. 

Neem Bidens nominatie voor de minister van Financiën: Janet Yellen. Als voormalig Fed-voorzitter zal zij ongetwijfeld zorgen voor een soepele coördinatie met het systeem van centrale banken. Bovendien benadrukte zei ook tijdens haar voorzitterschap dat monetaire ondersteuning voor de economie niet zonder fiscale steun kon. Zij kan straks hoogstwaarschijnlijk de daad bij het woord voegen.

In elk geval zal onder Biden nadruk gelegd worden op investeren in zorg, infrastructuur en groene energie. Datzelfde geldt voor het verkleinen van de snel toegenomen ongelijkheid.

Overschatte potentie

De verkiezing van Biden en de mensen die hij om zich heen verzamelt, mogen vertrouwen inboezemen, maar de president moet waarschijnlijk nog altijd dealen met een Senaat waar de Republikeinen de dienst uitmaken. De Republikeinen hebben opeens weer hun hang naar behoudend begrotingsbeleid teruggevonden, na vier jaar lang geen acht te hebben geslagen op het huishoudboekje.

Het wordt dus nog een hele klus voor Biden om zijn ambitieuze investeringsplannen door het Congres te loodsen. Ook omdat veel Republikeinen sowieso al stevige bedenkingen hebben bij de grootschalige investeringen in groene energie en dergelijke.

Daarbij komt dat Biden dan wel het presidentschap gewonnen mag hebben, verder waren de verkiezingen teleurstellend voor Democraten met het interen op de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en gevoelige verliezen op regionaal niveau.

Bovendien stemden nog steeds meer dan 74 miljoen Amerikanen op Trump. Het is dus niet alsof de voedingsbodem voor de populistische, nationalistische en confronterende stijl van Trump opeens verdwenen is.

Kortom, de wittebroodsweken van Biden kunnen wel eens snel voorbij zijn, als hij daarvan al mag genieten en niet direct fikse ruzies uitbreken in Washington.

ECR Research publiceert al 40 jaar volledig onafhankelijke analyses op het gebied van asset allocatie, wereldwijde financiële markten, politiek en valuta- & rentemarkten

Lezers van Financial Investigator kunnen kosteloos kennismaken op www.ecrresearch.com