BLI: Verkiezingsuitslag VS en nieuws coronavaccin veroorzaken koopwoede op de beurzen

BLI: Verkiezingsuitslag VS en nieuws coronavaccin veroorzaken koopwoede op de beurzen

Equity
koersen omhoog.jpg

In november ontstond een heuse koopwoede op de beurzen als gevolg van de Amerikaanse verkiezingsuitslag en de bekendmaking van uitstekende resultaten van klinische onderzoeken naar een aantal kandidaat-vaccins. Dat schrijven Guy Wagner, chief investment officer de BLI - Banque de Luxembourg Investments, en zijn team in hun maandelijkse analyse ‘Highlights’.

Het belangrijkste politieke nieuws kwam uit de VS, waar de Democratische kandidaat Joe Biden de fakkel overneemt van de huidige president Donald Trump. "De algemene verwachting is dat de relaties van de Verenigde Staten met de rest van de wereld daardoor zullen normaliseren", zegt Guy Wagner, chief investment officer en bestuurder-directeur van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments.

Goed nieuws over vaccins

Op gezondheidsvlak lijkt Europa weer grip te krijgen op de pandemie, terwijl die in de Verenigde Staten verder ontspoort. Dat werd echter wat naar de achtergrond verdrongen door de positieve berichten van een aantal laboratoria over de werking van hun vaccins, "waardoor we stilaan zicht krijgen op een einddatum voor deze crisis in de loop van 2021. Tot we het normale leven kunnen hervatten, zal het wereldwijde herstel afgeremd blijven worden door nieuwe quarantainemaatregelen in de regio's waar de pandemie weer opflakkert.”

Forse stijging voor alle grote indexen

In november ontstond een heuse koopwoede op de beurzen als gevolg van de Amerikaanse verkiezingsuitslag en de bekendmaking van uitstekende resultaten van klinische onderzoeken naar een aantal kandidaat-vaccins. Hoewel alle beurzen in de wereld fors zijn gestegen, zijn vooral de Europese beurzen, die sinds de lente de zwaarste klappen hadden gekregen door de pandemie, het sterkst opgeveerd. "Er waren ook hevige verschuivingen tussen sectoren te zien. Heel wat beleggers gooiden de aandelen van de winnaars van de coronacrisis volop op de markt om vervolgens aandelen te kopen van de bedrijven die het meest onder de crisis lijden", aldus de Luxemburgse econoom. November was een memorabele maand met een stijging die we wel historisch mogen noemen. Alle grote indexen in de VS, Europa, Japan en de groeimarkten lieten een sterke, soms zelfs tweecijferige stijging optekenen.

Minder interesse in Duitse staatsobligaties, wat nadelig is voor groeimarktobligaties

In de Verenigde Staten is de rente op staatsobligaties tijdens de novembereuforie verbazend goed onder controle gebleven. De obligatiemarkten bleven op de Amerikaanse centrale bank vertrouwen om de rentevoeten laag te houden. Meer nog, de tienjaarsrente is zelfs wat gedaald. "In de eurozone zijn de renteverschillen tussen staatsobligaties van de verschillende landen kleiner geworden. Beleggers werden minder risicoschuw, waardoor Duitse staatsobligaties minder in trek waren, met alle gevolgen van die voor de perifere landen", besluit Guy Wagner.