LGIM: Dubbelcijferige rendementen voor aandelen in 2021

LGIM: Dubbelcijferige rendementen voor aandelen in 2021

Outlook
Berekeningen3.jpg

Aandelen vormen in 2021 de best presterende beleggingscategorie, met naar verwachting dubbelcijferige rendementen. Dat schrijft hoofd assetallocatie Emiel van den Heiligenberg van vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM) in de Outlook voor 2021.

De solide fundamentals zouden met name de aandelenmarkten een boost moeten geven, aangezien ook beleggers een potentieel einde zien aan de economische en sociale problemen van het afgelopen jaar, schrijft Van den Heiligenberg. “We bevinden ons nog maar aan het begin van de economische cyclus, met een aanzienlijke output gap dat nog kan worden gedicht, een laag recessierisico en een beperkte inflatiedruk. Historisch gezien zijn vanaf dit moment in de cyclus aandelenrendementen sterk.”

De LGIM-specialist merkt op dat voor het eerste sinds de pandemie beleggers optimistisch zijn geworden. En daar ligt tevens een risico. “Op een bepaald moment in 2021 is het zeer waarschijnlijk dat de markten te veel optimisme hebben ingeprijsd, maar dat is nu nog te vroeg is om een dominante factor te zijn”, benadrukt hij.

Het lower-for-longer-thema bij obligaties blijft beleggers parten spelen, concludeert Van den Heiligenberg. LGIM verwacht slechts een beperkt opwaarts potentieel voor obligatierendementen. “De inflatieontwikkeling speelt een belangrijkere rol dan de groeidynamiek bij het bepalen van de obligatierendementen zodra we de recessiefase voorbij zijn. Dat was de afgelopen vier cycli waar, maar zou nog belangrijker moeten zijn nu de Federal Reserve heeft aangegeven niet preventief te reageren.” Een inflatie van 2% in 2021 is onwaarschijnlijk met een extreem hoge werkloosheid.

LGIM vindt ook kredietwaardige bedrijfsobligaties minder aantrekkelijk dan aandelen, aangezien de spreads sinds maart weer zijn gedaald. “De huidige krappe spreads zijn gedeeltelijk een weerspiegeling van het lage aantal wanbetalingen op bedrijfsobligaties dankzij begrotingssteun, goedkope financiering en het vooruitzicht van een vaccin in 2021.”