Schroders: Wat zijn gevolgen van de ontkoppeling VS-China voor opkomende markten? Drie mogelijke scenario's

Schroders: Wat zijn gevolgen van de ontkoppeling VS-China voor opkomende markten? Drie mogelijke scenario's

China United States
Handelsconflict VS-China.jpg

Nu de banden tussen de twee economische supermachten China en de VS steeds losser worden, geeft David Rees, senior econoom Emerging Markets bij Schroders, aan wat de implicaties kunnen zijn voor beleggers en welke opkomende markten hiervan zouden kunnen profiteren in een uitgebreide analyse waarin hij drie mogelijke mogelijke scenario’s beschrijft.

De ontkoppeling van de economische en politieke banden tussen de VS en China zal het komende decennium waarschijnlijk een van de belangrijkste factoren voor de opkomende markten zijn.

Sinds Donald Trump 'America first’ tot zijn motto maakte, is het terugwinnen van politieke, economische en militaire macht van China een populair thema geworden in Washington. Aanstaande president Joe Biden zal hier waarschijnlijk niet of nauwelijks verandering in aanbrengen. Mogelijk zal zijn op consensus-gerichte beleid uiteindelijk zelfs effectiever blijken te zijn in het stimuleren van ontkoppeling. Ondertussen beseffen bedrijven door de coronapandemie welke risico’s een Chinese toeleveringsketen met zich meebrengt.

De andere kant van de ontkoppeling

Beleidsmakers in China hebben al geruime tijd openlijk de wens geuit om de VS van de eerste plaats te stoten. Daarvoor gebruiken zij strategieën als "Made in China 2025" en "Dual Circulation". Met de eerste werpt China zich op als een wereldleider in productie, met de nadruk op meer technologie-intensieve productie. De "Dual Circulation" omvat het doel om de binnenlandse economie te versterken en tegelijkertijd het belang van China internationaal te vergroten.

Het streven van Beijing om de toeleveringsketens op China te oriënteren via het 'Belt and Road Initiative' zorgt voor een grote opschudding van de wereldorde. Amerikaanse agressie heeft deze ambities alleen maar versneld. Het Regional Comprehensive Economic Partnership vormt het grootste handelsblok ter wereld met China als middelpunt.

Hoe gaat het verder?

Rees onderzoekt drie scenario’s die China en de VS kunnen kiezen als de spanningen toenemen, en kijkt welke andere opkomende markten de winnaars en verliezers kunnen zijn in die scenario's.

Scenario 1 - Geen escalatie

In het scenario dat de status quo gehandhaafd blijft en de tarieven niet veranderen, zouden goedkope fabrikanten kunnen verhuizen naar landen als India en Indonesië. Dit zou de economische activiteit en de prestaties van lokale markten stimuleren. De wereldmarkt wordt nauwelijks geraakt. India zal op de langere termijn profiteren.

Scenario 2 - Escalatie en diversificatie van de toeleveringsketen

In een scenario met verdere escalatie, zou enige reshoring en diversificatie van toeleveringsketens gunstig kunnen uitpakken voor Mexico. Met name high-tech industrie uit de VS kan daarheen verhuizen. Op export gerichte landen in Azië lijden onder het verlies van de high tech productie.

Scenario 3 - Totale breuk

In het zwartste scenario van een breuk in de relatie zou de impact groter kunnen zijn, waardoor de wereld in twee markten zou opsplitsen. De een rond China en de ander rond de VS en de rest van de wereld. Groei zal vertragen en inflatie stijgt. Dit alles kan uiteraard aanzienlijke langetermijngevolgen hebben voor de assetallocatie in opkomende markten. Aandelen, spreads, rente en wisselkoersen van opkomende markten lijden eronder. Goud zal profiteren van de vraag uit China en commodities krijgen een korte termijn boost door constructie-activiteiten.