Ebury: 'Risk-on' rally gaat door, dollar trekt zich verder terug

Ebury: 'Risk-on' rally gaat door, dollar trekt zich verder terug

Aandelenkoersen
Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer bij Ebury.
Aandelen, commodity’s en bedrijfsobligaties hielden duizelingwekkende rally’s naar het einde van de maand november.
Beleggers zijn optimistisch over de ontwikkelingen rond coronavaccins, maken zich nauwelijks nog zorgen over de machtsoverdracht aan de gekozen president Biden en hebben er vertrouwen in dat het monetaire beleid en het begrotingsbeleid wereldwijd in alle opzichten uiterst accommoderend zal blijven. Ze kiezen daarom voor de waardepapieren met het hoogste risico. De euforische stemming zorgt ervoor dat de koersen van veilige havens als de dollar en de Japanse yen dalen en die van de meeste valuta’s uit opkomende markten sterk stijgen.

Nu in de VS de Thanksgiving-periode voorbij is, komen de macro-economische cijfers weer in beeld. Er staan deze week twee belangrijke publicaties op de agenda. In de eurozone verschijnt dinsdag het flashrapport over de inflatie in november. Vrijdag volgt het misschien wel allerbelangrijkste maandelijkse economische rapport ter wereld: de non-farm payrolls van november. We vragen ons af of dit rapport zal bevestigen dat de situatie op de arbeidsmarkt – zoals de aantallen uitkeringsaanvragen in de afgelopen weken leken aan te geven – verslechterd is.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De PMI-indices voor economische activiteit in november die vorige week in de eurozone verschenen, waren deprimerend. De productiesector wist goed stand te houden en bleef deze maand groeien, maar de dienstverlening kreeg door de nieuwe lockdowns op het Europese vasteland rake klappen. Die indicator daalde naar een niveau dat op sterke krimp wijst. De markten hebben er echter voor gekozen om verder vooruit te kijken: men richt zich op de steeds groter wordende kans dat begin 2021 een coronavaccin in omloop kan worden gebracht.
We kijken nu uit naar de flash-inflatiecijfers van dinsdag. Elke rebound van het kerncijfer (dat de volatiele voedsel- en energieprijzen uitsluit) ten opzichte van het historische dieptepunt van 0,2% zal de angst voor deflatie wegnemen en de euro een impuls geven – hoewel je bij een niveau van bijna 1,20 dollar ook het standpunt zou kunnen verdedigen dat veel positief nieuws, in ieder geval voor de korte termijn, al is ingeprijsd.

GBP

Hoewel de impasse rond de visserijrechten nog niet is doorbroken, zit er nog steeds schot in de brexit-onderhandelingen. In het weekend werd in de krant zelfs gesuggereerd dat er een doorbraak op komst was die de weg vrij zou maken voor de beperkte post-brexit handelsovereenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk die in het huidige handelsniveau van het Britse pond zit. De PMI-cijfers waren niet zo slecht als werd gevreesd, maar de samengestelde index zakte toch naar 47,4. Dit geeft aan dat de economie in de maand november is gekrompen. In het VK verschijnen deze week geen belangrijke publicaties, dus zal de handel in het Britse pond bepaald worden door het nieuws over de brexit. Wij verwachten nog reeds een kleine opleving van de koers, vooral ten opzichte van de euro, op het moment dat bekend wordt gemaakt dat een akkoord is bereikt.

USD

In de VS waren de PMI-indicatoren veel beter dan verwacht. Ze wijken zichtbaar af van de cijfers in Europa en wijzen nog steeds duidelijk op economische groei. Toch besteden de markten niet zoveel aandacht aan indicatoren voor economische activiteit. Men is veel meer gericht op de vrijgave van de coronavaccins in 2021. De Amerikaanse dollar had te lijden onder de ‘risk on’-stemming. We wachten nu op het banenrapport van november – het laatste belangrijke gegevenspunt voorafgaand aan de bijeenkomst van de Federal Reserve in december. Tot die tijd houden we nauwlettend in de gaten of er een omslag komt in de negatieve correlatie die sinds enkele weken te zien is tussen het optimisme op de markt en de koers van de Amerikaanse dollar.