Nordea AM: Lichtpunt aan de horizon

Nordea AM: Lichtpunt aan de horizon

Outlook
Outlook vooruitzichten (08) weg storm crisis

Sébastien Galy, Macro Strateeg bij Nordea Asset Management (Nordea AM) heeft zijn Outlook voor 2021 gepubliceerd. Volgend jaar wordt de wereldeconomie waarschijnlijk aangevoerd door China en zien we een gematigd herstel in Europa en de Verenigde Staten in een risicogevoelig klimaat, hoewel op een aantal aspecten de investment grade al bijzonder krap geprijsd is. Onze aandacht gaat in eerste instantie uit naar 1) een herstel aangevoerd door China, 2) ESG-oplossingen die ondersteund worden door het beleid in Europa en de Verenigde Staten, 3) nieuwe technologieën 4) infrastructuur en 5) flexibele oplossingen die de samenstelling van een portefeuille snel kunnen veranderen.

China als drijfveer van de heropleving

China is het lichtpunt voor een economie die in een gestaag tempo aardig blijft herstellen. Naarmate de arbeidsmarkt krimpt, zou ook de consumptie gestaag moeten verbeteren. De vraag uit China biedt nu al ondersteuning aan de productie in Duitsland en ook de rest van Asia-Pacific zal daar profijt aan hebben. China is overigens op weg belangrijke importsubsidies te vervangen in kritieke sectoren, in een tijd waarin de regionale onrust toeneemt. Hoewel dit in de komende vijf jaar een belangrijke ontwikkeling is, blijven we gefocust op het economisch herstel.

VS – W-vormig herstel

Met een mogelijk W-vormig herstel in het vooruitzicht moeten de Democraten waarschijnlijk wachten tot de presidentiele inauguratie op 20 januari, voordat ze een aanzienlijk begrotingspakket kunnen doordrukken. De Republikeinen, die de meerderheid in de Senaat hebben, zullen dit bemoeilijken.  Verder zullen de belastingen wellicht lichtjes stijgen om deels dat pakket te kunnen financieren. Hoogstwaarschijnlijk zal dit gaan gelden voor diegenen met een jaarinkomen van tweehonderdduizend dollar en hoger, terwijl kapitaalwinsten lichtjes kunnen toenemen, teneinde deze op een lijn te brengen met persoonlijke inkomsten en zodoende de arbeid niet te ontmoedigen. Dit zou kunnen bijdragen aan de financieringen van zorgverzekeringen, infrastructuur, kwijtschelding van studieleningen en – theoretisch gezien – de financiering van een plan van USD 1,7 biljoen om de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 tot nul terug te dringen.

Europa – verschillen in groei

Door lockdowns in verschillende landen neemt de groei in Europa af. Vanaf januari zou de groei weer moeten aantrekken. Volgens de consensus is de verwachting dat er sprake zal zijn van een algemeen economisch herstel, maar wellicht zullen er verschillen zijn, met betere prestaties van landen in het noorden. Voor de Scandinavische economieën wordt bijvoorbeeld een groei van 3,5% verwacht. Desalniettemin zal Europa in een aanzienlijk tempo groeien, aangezien deze economieën ver onder hun potentieel liggen.

Product implicaties

Dit zal effect hebben op onze producten: 1) Een Chinese heropleving kan worden uitgedrukt in  EM, of specifieke China gebonden exposure. 2) ESG is een seculaire trend die snel aan populariteit wint. 3) Nieuwe technologiebedrijven zoals Alibaba of Ant ontwrichten traditionele gevestigde bedrijven. 4) Waarschijnlijk zal Infrastructuur profiteren van overheidsuitgaven in Europa en de Verenigde Staten. Dit is een defensieve beleggingscategorie die momenteel tegen historische kortingen wordt verhandeld, met een hoge exposure aan seculaire trends zoals de verouderde assets, de overschakeling naar een koolstofarme economie en de groei van data, die ook verder bepalend zullen zijn voor de groei van deze beleggingscategorie.

Conclusie

Het investeringsklimaat zou volgend jaar globaal gezien de risico’s moeten ondersteunen, maar toch zijn er al indicaties van een te krappe prijszetting in Investment Grade. We verwachten daardoor ook vlagen van volatiliteit en periodes van lagere groeiverwachtingen. In een dergelijk klimaat blijft het een goed idee om flexibele oplossingen te hanteren die snel kunnen worden aangepast aan nieuwe omstandigheden.