Monex: PMIs consistent met dubbele dip-recessie in eurozone

Monex: PMIs consistent met dubbele dip-recessie in eurozone

Currency
valuta 3

De samengestelde Purchasing Managers’ Index (PMI) in de eurozone daalde van 50.0 in Oktober naar 45.1 in november, vlak onder de consensus van 45.6 maar tot ver onder het 50-level. Dit duidt er volgens Ima Sammani, valuta-analist bij Monex Europe, op dat de economie van de eurozone in het vierde kwartaal opnieuw fors zal krimpen.

De services PMI daalde tot slechts 41.3 - het laagste niveau sinds mei, maar lang niet zo slecht als het dieptepunt van 11.7 in april. De nieuwe lockdowns zijn met name gericht op de dienstensector, waardoor de kloof tussen de ineenstortende dienstensector en robuuste productiesector niet verwonderlijk is. 
De productie PMI daalde licht tot 55.5 maar bleef nog ver boven het 50-level hangen. Dat is grotendeels te danken aan de Duitse industriecijfers die een lichtpunt in de data waren. Duitsland heeft immers sterke industriële relaties met snelgroeiende Aziatische landen: haast een kwart van de Chinese import in de eurozone gaat naar Duitsland. De samengestelde PMI van Duitsland van 52.0 laat dan ook zien dat de Duitse economie nog steeds groeit. Voor Frankrijk is dit een ander verhaal. De strengere lockdownmaatregelen in Frankrijk leidden tot een samengestelde PMI van 39.9, wat aangeeft dat de Franse economie zich moet voorbereiden op een nieuwe krimp. 
 
Hoewel de data niet rooskleurig zijn, wisten markten wat ze konden verwachten gezien Frankrijk en Duitsland beide gedurende de maand November in (soft) lockdown zaten. Aankomende woensdag bespreekt regeringsleider Angela Merkel opnieuw met de minister-presidenten van de Duitse deelstaten hoe verdere contacten beperkt kunnen worden, nadat de discussie van vorige week tot niets leidde. Het vooruitzicht dat de maatregelen verlengd of aangescherpt kunnen worden, zou betekenen dat het economische herstel ook uitgesteld kan worden. Over andere landen binnen de eurozone gaven krantenkoppen aan dat maatregelen voor de feestdagen nog versoepeld kunnen worden, mits de besemettingsaantallen onder controle worden gehouden. Vooruitkijkend biedt het vooruitzicht dat vaccins spoedig beschikbaar worden gesteld hoop voor 2021. 
 
Aangezien de markten zich al schrap hadden gezet voor de impact van de maatregelen op de PMIs, zakte EURUSD slechts met een kleine 0.10%, maar hervatte zijn koers en schoot in de vroege middag boven de 1.19 (zie figuur 1). Ten opzichte van andere G10-valuta's zijn de winsten van de euro een stuk kleiner (zie figuur 2), wat aangeeft dat de rol van dollarzwakte in de EURUSD beweging aanzienlijk is vandaag.
EUR/USD trekt zich weinig aan van PMI data en schiet boven 1.19
Euro-winsten t.o.v. andere G10 valuta's blijft beperkt