Monex: Turkse lira schiet omhoog na vertrek belangrijke financiële kopstukken

Monex: Turkse lira schiet omhoog na vertrek belangrijke financiële kopstukken

Emerging Markets Currency
Turkse Lira.jpg

De Turkse lira schoot omhoog, nadat de markten het nieuws ontvingen over het vertrek van de president van de centrale bank van Turkije Murat Uysal en de Turkse minister van Financiën Berat Albayrak. Is men positief of is men te voorbarig? Hieronder volgt een commentaar van Ima Sammani, valuta-analist bij Monex Europe.

Terwijl de resultaten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen vrijdagavond al vorm kregen, bereidden markten zich voor op een relatief rustige periode na een schokkerig begin van het vierde kwartaal. Zaterdagochtend kon het idee van een rustige week weer overboord worden gezet met de aankondiging dat de president van de Turkse centrale bank (CBRT), Murat Uysal, zou worden vervangen door het voormalig hoofd van het Presidential Strategy and Budget Office, Naci Agbal.

Daar stopte de nieuwsstroom voor Turkije nog niet, want het vertrek van Uysal werd op de voet gevolgd door het aftreden van de minister van Financiën, Berat Albayrak – de schoonzoon van President Erdogan. Het is onduidelijk wat de precieze reden voor zijn aftreden is, en of Erdogan zijn ontslag überhaupt zal accepteren.

Hoe je het ook leest, de financiële markten hebben het nieuws vandaag positief ontvangen. De Turkse lira zag de grootste 1-daagse stijging in twee jaar tijd, en verhandelt op het moment van schrijven 5,5% hoger dan de openingsprijs vandaag. Tijdens zijn periode als CBRT-gouverneur, heeft Uysal geprobeerd renteverhogingen te vermijden als anticyclisch instrument vanwege de politieke gevoeligheid die komt kijken bij renteverhogingen.

In plaats daarvan heeft de centrale bank de valutareserves uitgeput, zijn de liquiditeitsvoorwaarden opgedroogd en begon de CBRT marginale instrumenten zoals liquiditeitsmaatregelen om de tarieven te verhogen, aan te wenden. Hoewel dit een dempend effect had op de recente stijging van de Turkse inflatie, had het voor valutamarkten niet veel effect en klom de lira nog geen week geleden naar het niveau van 10,00 per euro.

Hoewel de stijging in de lira vandaag significant en zinvol is, blijft de lira over het lopende jaar nog steeds 43% zwakker ten opzichte van de euro. FX-reserves zijn er niet meer om naar te grijpen en alleen een benoeming van een nieuwe president van de centrale bank en Minister van Financiën zal niet genoeg zijn om de recente TRY-trend om te draaien tot een aanhoudende stijging.

De markten wachten voorlopig af wat de volgende rentevergadering op 19 november teweeg zal brengen, en welke richting de wisseling van de wacht op middellange termijn zal aannemen.